Tisk dolarů se v USA vymkl kontrole, tvrdí Čína

Peking – Přestřelky v boji o sílu měn mezi Spojenými státy a Čínou neberou konce. Čínský ministr obchodu Čchen Te-ming dnes prohlásil, že tisk dolarů se ve Spojených státech vymkl kontrole, což mimo jiné poškozuje zájmy Číny a jejích firem. Znehodnocený dolar podle něj povede k silnému nárůstu dovozu amerického zboží do Číny, takže Čína si spolu se zbožím doveze také inflaci. Čínští představitelé už dříve americkou měnovou politiku kritizovali, zatím ale nikdy nezašli tak daleko jako nyní.

Ministr řekl, že exportéři se připravili na změnu kurzů a počítají také s růstem nákladů na práci. Najednou se ale prý musejí vypořádat i se zcela novými problémy. „Protože tisk dolarů ve Spojených státech se vymkl kontrole a ceny komodit na světových trzích pokračují v růstu, Čínu ohrožuje importovaná inflace. Následná nejistota firmám způsobuje obrovské problémy,“ citovala ministra agentura Nová Čína. Ministr poznamenal, že vývoz z Číny by měl příští rok zůstat stabilní, u dovozu ale ministr čeká vysoký nárůst.

O minulém víkendu se v Jižní Koreji konala schůzka ministrů financí a guvernérů centrálních bank zemí G20. Delegáti si na schůzce slíbili, že se zdrží snah o devalvaci svých měn, aby nevyvolali měnovou válku. Zůstalo ale jen u slibů, žádný závazný dokument přijat nebyl. Platnost slibů tudíž bude nutné ještě prověřit v praxi.

Kromě toho, že slabý dolar představuje pro Čínu inflační riziko, vytváří i tlak na růst kurzu čínské měny jüan. Čínská měna totiž pohyb kurzu dolaru velmi úzce kopíruje. To by ocenily Spojené státy i Evropská unie. Ty Čínu vytrvale obviňují z toho, že svou měnu uměle podhodnocuje.

Čínské jüany
Zdroj: ČT24