Spojené státy nehodlají zrušit embargo na Kubu

New York / Havana - Nejdelší obchodní a finanční blokáda v dějinách, embargo Kuby ze strany Spojených států, stále trvá. Američané ji totiž stále odmítají zrušit, přestože je k tomu opakovaně vyzvalo i Valné shromáždění OSN ve své rezoluci. Pro bylo 187 členských států, včetně České republiky. Vedle Spojených států byl proti ještě Izrael.

Spojené státy spustily ekonomickou blokádu Kuby před 48 lety. Washington tak reagoval na to, že Havana znárodnila majetek amerických občanů a společností. Tato reakce se už ale dlouho nelíbí OSN, která tlačí na Američany, aby embargo odvolali. Odpověď je stále stejná, politika na Kubě se nemění, a proto zůstane i embargo.

Ronald Godard, zástupce Spojených států

„Nová éra americko-kubánských vztahů nemůže být plně realizována, dokud nebude země plně uznávat mezinárodní politické a hospodářské svobody. Spojené státy věří, že je nejvyšší čas, aby tento subjekt soustředil svou energii na podporu kubánského lidu místo pouhé rétoriky, kterou předvádí toto usnesení.“

Kubáské embargo (zdroj: ČT24)

„Embargo je ještě z dob studené války. Více než 70 procent Kubánců, kteří tam žijí, se narodilo za embarga. Zvažte, jestli nepřispívá jen k utrpení této generace obyčejných Kubánců,“ argumentuje stálá zástupkyně Baham v OSN Paulette A. Bethel.

Kritika se proto rok od roku stupňuje. S nástupem Baracka Obamy do Bílého domu očekávali pozorovatelé možnou změnu, ta však zatím nepřišla. „Před dvěma lety prezident Obama slíbil, že začne usilovat o nový začátek s Kubou, ale nestalo se nic. V průběhu roku 2010 bylo ekonomické embargo ještě posíleno a jeho vliv je vidět ve všech aspektech kubánského života. Politika Spojených států postrádá jakékoliv právní nebo etické aspekty,“ stěžuje si kubánský ministr zahraničí Bruno Rodriguez.

Podle Kuby stálo zemi embargo už víc než 751 miliard dolarů. Spojené státy oponují, že v rámci politiky na podporu lidských práv poslali jen za rok 2009 humanitární pomoc ve výši 533 milionů dolarů.

Kubánec
Zdroj: ČT24