Švýcarsko se dohodlo s Německem na zdanění vkladů

Bern - Švýcarsko dnes uzavřelo s Německem dohodu o nezdaněných německých aktivech na anonymních účtech u švýcarských bank. Švýcarská vláda Berlínu, podobně jako v pondělní dohodě s Británií, přislíbila, že uvalí na německé vklady srážkovou daň. Tímto krokem Německo získá své příjmy a navíc tradiční institut švýcarského bankovního tajemství zůstane neposkvrněn.

Jedním z neostřejších kritiků švýcarského bankovního tajemství bylo právě Německo, kvůli němuž ztrácí miliardy eur daňových příjmů. Berlín dokonce neváhal platit za data o německých klientech ukradená švýcarským bankám, aby se mohl zaměřit na stíhání daňových úniků. Následně se obě strany  dohodly, že počátkem roku 2011 zahájí jednání o konkrétních detailech smlouvy o účtech německých klientů ve Švýcarsku.

německé ministerstvo financí

„Švýcarsko a Německo jsou přesvědčeny, že z vyjednávání vzejde spravedlivé a trvalé řešení v zájmu obou států.“

Nyní bude Švýcarsko o sazbě srážkové daně na vklady Němců a Britů vyjednávat. Podle švýcarského ministra financí Hanse-Rudolfa Merze se tato sazba bude zřejmě země od země lišit.

V posledních letech se Švýcarsko dostalo pod tlak velkých evropských zemí, aby zrušilo tradici bankovního tajemství a přijalo mezinárodní normy, které umožňují vyhledávat daňové úniky. Podařilo se mu však odvrátit hrozbu automatické výměny informací o konkrétních účtech ve prospěch konceptu srážkové daně, která zachová anonymitu účtů.