Inflace v říjnu zůstala na dvou procentech

Praha – Meziroční inflace v říjnu zůstala stejně jako v předchozím měsíci na rovných dvou procentech. Ve srovnání se zářím ale spotřebitelské ceny klesly o dvě desetiny procenta. Mohly za to hlavně levnější tuzemské rekreace a některé potraviny. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

Největší vliv na meziroční zvýšení celkové úrovně spotřebitelských cen měly i nadále ceny potravin, nealkoholických nápojů a také bydlení. Ceny některých potravin byly ale přesto nižší než v září. „To je překvapivé i vzhledem k vysokému růstu cen zemědělských výrobců v posledních měsících, které ukazují na to, že potraviny dříve či později podraží. “Marginálně níže pak skončily i ceny pohonných hmot a regulované ceny včetně změn nepřímých daní," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

V říjnu podobně jako v září pokračoval sezonní pokles cen dovolených, a to zejména u tuzemských rekreací. Nižší byly i ceny ojetých aut a jízdních kol. Opačný vliv na vývoj spotřebitelských cen mělo zhruba dvouprocentní zvýšení cen oděvů a obuvi zapříčiněné vyššími cenami nových sezonních modelů.

Meziroční míra inflace
Zdroj: ČT24/ČSÚ