Rozvojové země se z krize vyléčily dříve

Ženeva - V průběhu loňského roku mírně klesl světový příliv přímých zahraničních investic (FDI), konkrétně na 1,12 bilionu dolarů (20,5 bilionu korun) z 1,14 bilionu v roce 2009. Na druhou stranu však rozvojové země a ekonomiky ve fázi přechodu poprvé přilákaly více investic než ekonomicky vyspělé země. Údaje vyplývají ze zprávy, kterou zveřejnila Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Podle zprávy je tak ekonomické oživení silnější v rozvinutých zemích než v bohatých.

V současnosti se investice pohybují 25 procent pod úrovní před krizí z let 2005 až 2007. UNCTAD v letošním roce očekává zvýšení investic na 1,3 až 1,5 bilionu dolarů. Růst bude slabý kvůli nerovnému hospodářskému oživení, ochranářství, nestabilitě směnných kurzů a obav ze schopnosti některých zemí splácet svoje dluhové závazky.

Investoři se úplně odklonili od Japonska

Podle zprávy ukazují čísla smíšený obrázek vývoje. Například Evropská unie přilákala o 19,9 procenta méně investic než před rokem. Příliv investic do Japonska se dokonce propadl o 83,4 procenta na dvě miliardy dolarů, hlavně kvůli odlivu investic některých zahraničních firem. Mimo jiné automobilka Ford snížila svůj podíl v Mazdě. Přímé zahraniční investice v USA naopak stouply o 43,3 procenta na 186 miliardy dolarů.

Vyšší množství přitékajících investic zaznamenaly zejména rozvojové země v Latinské Americe, jihovýchodní a východní Asii. FDI v Číně poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů. V Indii však investice klesly o 31,5 procenta a v Africe o 14,4 procenta, hlavně kvůli propadu v Jihoafrické republice a Nigérii. Důvody poklesu UNCTAD dosud neanalyzovala.

V loňském roce se hodnota zahraničních fúzí a akvizic zvýšila o 37 procent na 341 miliard dolarů. Zahraniční investice na zelené louce naopak klesly, a to jak jejich hodnota, tak množství.

Japonská burza
Zdroj: Ahn Young-joon/AP Photo