Kejval: Sazku položí slepá víra akcionářů v Hušáka

Praha – Sazce hrozí konec, varoval v Interview ČT24 Jiří Kejval, místopředseda Českého olympijského výboru, který je minoritním akcionářem největší české loterijní společnosti. Sazku podle něj nyní bezprostředně ohrožuje na životě to, že představitelé největšího akcionáře nejsou byznysmeni, ale odborníci na sport. V ekonomické realitě miliardového podniku, kterým Sazka je, se neorientují, a tak slepě věří generálnímu řediteli Sazky Aleši Hušákovi. „Obávám se, že to takhle v jejich případě půjde až do konce,“ řekl Kejval na adresu Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV).

„Pan Hušák je silný a charismatický člověk a bezesporu umí přesvědčit, umí skvěle argumentovat, byť když si jeho slova promítáte s odstupem, tak se často zdají nelogická a protichůdná,“ míní Kejval. Dodal, že Český olympijský výbor už Hušákovi příliš nevěří, že Sazka není v situaci, kdy by se nemohla ocitnout v insolvenci. Analýzy, které si výbor nechal vypracovat, o tom hovoří jako o reálné možnosti.

Nové půjčky už Sazku nezachrání

„Pokud se bavím s managementem společnosti, tak jsme za jedno, že Sazku už nezachrání další navyšování úvěrů a dalších půjček,“ podotkl Kejval. „Já si neumím představit, že by nějaká banka šla do rizika půjčovat Sazce, když v současné době jsou jedna nebo dvě banky napadeny žalobou a čelí miliardovým pokutám,“ dodal.

Sazku podle Kejvala může zachránit jedině strategický investor. Další zadlužování už podle něj nic neřeší. Na záchranu nemají peníze ani současní akcionáři. Přijetí movitého strategického partnera do firmy přitom v současné době znesnadňují stanovy. V těch totiž stojí, že akcionáři Sazky mohou stát pouze zastřešující sportovní organizace. Český olympijský výbor hodlá svolat valnou hromadu, která by stanovy změnila, sám k tomu ale nemá dostatečnou sílu. Musí proto mezi akcionáři najít dalšího partnera, který by disponoval alespoň procentním podílem v Sazce. Svolání valné hromady by se tak mohlo protáhnout.

Pokud se to včas nepodaří a do Sazky nevstoupí strategický partner, obává se Kejval úplného krachu loterijní jedničky. „Znamenalo by to z hlediska hospodářského pro Českou republiku ztrátu jedné velké úspěšné společnosti. Pro sport jako takový by to znamenalo, že přijde o podíly ve významné společnosti, ze které nám ještě stále nabízejí potenciální kupci částky v řádech kumulativně miliard korun, takže by to byla velká ztráta,“ zdůraznil.

Ulčák je ve střetu zájmů, Hušák to odmítá

Názor Českého olympijského výboru stojí v opozici k tomu, co prosazuje majoritní akcionář – Český svaz tělesné výchovy. Podle toho připadá v úvahu jediný scénář záchrany předlužené společnosti. Pomoci by s ní mohl E-Invest Martina Ulčáka. Ten je ochotný půjčit Sazce, kolik peněz bude potřebovat. Požaduje za to rozumný úrok a podíl na zisku po dobu následujících 10 až 15 let. Další dvě nabídky na záchranu Sazky, které předložily Penta a Synot, svaz odmítá. Obě společnosti totiž své nabídky podmínily získáním podílu v Sazce, což majoritní akcionář nehodlá připustit.

Kejval v souvislosti s tím upozornil na to, že by Ulčák mohl být kvůli Sazce ve střetu zájmů. Právě on totiž za Sazku v současné době vyjednává s věřiteli. „Pokud pan Ulčák vyjednává s věřiteli společnosti a v rozhovoru tuším v Hospodářských novinách minulý týden řekl, že už společnosti půjčil 200 milionů, tak je v pozici věřitele, tím pádem vyjednává sám se sebou,“ podotkl Kejval.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazky

„Martin Ulčák za Sazku nevyjednává. Martina Ulčáka jsme pověřili tím, aby v případě českých bank dělal tzv. fasilitátora, tedy moderátora diskuse. S panem Ulčákem spolupracujeme 15 let. Někdy jsme pomohli jeho společnostem, teď pomáhá on nám.“

Předseda představenstva ČSTV Pavel Kořan přitom minulý týden v rozhovoru pro Českou televizi zdůraznil, že žádný střet zájmů kolem Ulčáka a Sazky nehrozí. Podobného názoru je i generální ředitel Sazky Aleš Hušák. Ulčák je podle něj pouze fasilitátorem jednání s věřiteli a nemůže ho ovlivňovat ve svůj prospěch, neboť na schůzkách je vždy přítomen zástupce vedení loterijní společnosti.

Sazku čeká jednání s věřiteli

Sazka nyní stojí na prahu insolvenčního řízení. Návrh na jeho zahájení včera podal prostřednictvím společnosti Moranda podnikatel Radovan Vítek. Ten skoupil pohledávky za Sazku v celkové hodnotě 1,5 miliardy korun. Z problémů Sazky obviňuje Vítek její stávající akcionáře – zejména svaz tělesné výchovy. Vlastníci Sazky jsou proto s Vítkem na kordy, jeho tvrzení odmítají a se stolu smetli i jeho plán restrukturalizace.

Špatná finanční situace Sazky bude také tématem dnešního jednání zástupců společnosti s držiteli dluhopisů, kterými jsou zahraniční fondy a banky. Účastníci schůzky ovšem odmítají zveřejnit jakékoliv podrobnosti o jejím konání. Nepřejí si totiž, aby se jí účastnila média.