Rozporuplná Dřevěná kniha z jednání vlády prozatím stažena

Praha – Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) dnes neprojednal dlouhodobou koncepci hospodaření v Lesích ČR. Ministerstvo zemědělství totiž musí nejprve dokončit jednání o materiálu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, proto vláda jednání o tomto návrhu na poslední chvíli stáhla z programu. Minulý týden stejný dokument ministři odložili kvůli rozdílným názorům panujícím napříč kabinetem. Nová pravidla krom toho naráží na odpor ekologů. Těm vadí, že tendry na těžbu ve státních lesích by měly být od příštího roku dlouhodobé. Varují před drancováním českých lesů.

Dlouhodobé tendry, za které se staví vedení Lesů ČR, mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek, kdy vítězové tendrů provedou veškeré lesní práce, stromy si sami porazí, změří, zaplatí za ně, odvezou a posléze roztříděné podle hodnoty prodají na trhu. Podle ministra zemědělství Ivana Fuksy umožní dlouhodobá koncepce snížit lobbistické tlaky a přinese do lesnického odvětví stabilitu.

Ekologové: Hrozí drancování lesa

Odpůrci ministrem prosazovaného modelu v čele s Hnutím Duha jej označují za nevýhodný pro stát. Údajně má být navíc likvidační zejména pro menší dřevozpracovatele a živnostníky. Upozorňují také na to, že prakticky ve všech blízkých státech si vlastníci dřevo prodávají sami, ať se jedná o soukromé majitele, či stát.

Podle ekologů v Česku hrozí drancování lesa. Nikdo totiž neuhlídá, zda se skutečně kácí ve schváleném rozsahu. „Velké firmy budou mít zájem, aby během svěřené správy dostaly z lesa co největší zisk,“ varoval Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Ekologům by se pro prodej státního dřeva více zamlouvala dva roky stará varianta, kterou tehdy vybralo vedení Lesů ČR. Podle ní by těžařské firmy pro státní podnik prováděly pouze lesnické práce, pokácené a svezené dřevo by si již pak LČR prodávaly samy. „Byl to pravý opak toho, co nyní ministr Ivan Fuksa navrhuje vládě,“ řekl Bláha.

Kromě Hnutí Duha se proti Dřevěné knize staví i opozice. Podle ČSSD směřuje Fuksův návrh k co největší těžbě dřeva a potlačí rekreační a krajinotvornou funkci lesa. Dřevěnou knihu kritizují třeba i Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD), Sdružení živnostníků v lesním hospodářství, ale také vlastníci soukromých a obecních lesů.

Ministerstvo zemědělství ale kritiku nechce přijmout. Na nové koncepci lesnických prací se podílí Česká inspekce životního prostředí. Za Dřevěnou knihu se staví i někteří analytici. Drancování lesů podle nich nehrozí. „Dřevěná kniha to nijak nemění, spíš to zpřísňuje. Je na několika různých úrovních zabezpečeno, že k drancování lesů nemůže docházet,“ upozornil zemědělský analytik Petr Havel.

Také ministři mají vůči Dřevěné knize výhrady

Výhrady vůči Dřevěné knize mají nejen ministři školství a místního rozvoje, ale také šéf resortu zahraničí Karel Schwarzenberg, který sám patří mezi velké vlastníky lesů. Věci veřejné nesouhlasí s tím, aby hospodářem i prodejcem byla jedna firma.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa
Zdroj: ČT24