Vedení Sazky si loni vyplatilo milionové odměny

Praha - Až osm milionů korun vyplatila loni na odměnách loterijní společnost Sazka členům svého vedení, píše server Týden.cz. Podle něj odměny schválila valná hromada Sazky loni v květnu. Sazka nyní čelí problémům kvůli vysokým splátkám za výstavbu pražské O2 areny držitelům dluhopisů. Podle mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda se odměny rozdělují mezi 16 členů statutárních orgánů, z nichž sedm je členy představenstva a devět členy dozorčí rady. V představenstvu jsou odměny o něco vyšší, dodal.

Zápis z valné hromady uvádí výši měsíčních odměn za rok 2010 takto: předseda představenstva dostává 55 tisíc korun, členové představenstva 48 200 korun, šéf dozorčí rady 48 200 korun a členové dozorčí rady 40 200 korun.

Předloni se odměny vyšplhaly na deset milionů

Vedení Sazky dostalo v roce 2009 na odměnách deset milionů korun. „Vzhledem k tom, že jde o minulá období, částky byly vyplaceny,“ uvedl Zikmund na dotaz Týdne, zda i osm milionů za loňský rok už bylo vyplaceno.

Členové představenstva Sazky si podle informací serveru iDnes.cz na čtvrtečním jednání navrhli snížení svých letošních odměn o pětinu. „Představenstvo si snížilo o dvacet procent své odměny a stejně tak je snížilo předsedovi představenstva a generálnímu řediteli Aleši Hušákovi,“ prohlásil Roman Ječmínek, člen představenstva a šéf Autoklubu ČR, který je podle internetových stránek Sazky jejím čtyřprocentním akcionářem.

Nic však není definitivní - návrh na snížení odměn ještě musí schválit valná hromada společnosti, která se má sejít v nejbližších týdnech kvůli řešení insolvenčního řízení. „Že to valná hromada přijme, je nabíledni,“ citoval iDnes.cz Ječmínka. Návrh na snížení potvrdil pro iDnes.cz také Zikmund. Podle mluvčího Sazky je snížení letošních odměn součástí úsporných opatření, která společnost podstupuje a v jejichž rámci například byly o 15 procent sníženy platy managementu.

Sazka nyní čelí návrhu na insolvenční řízení, který na ni počátkem minulého týdne podal podnikatel Radovan Vítek. V návrhu tvrdí, že společnost je předlužená a navíc v platební neschopnosti. Uvedl také, že kontroluje čtvrtinu dluhopisů sázkové společnosti. Sazka ale pohledávky Vítka neuznává a tvrdí, že v insolvenční situaci není.