Propuštěným z porcelánky nabízí práci Braun Kabel

Stará Role - Firma Braun Kabel ze Staré Role u Karlových Varů hledá asi stovku lidí. Na první pohled to vypadá, že by to mohla být dobrá šance pro zaměstnance sousední starorolské porcelánky. Ta sama sebe poslala do insolvence s tím, že se bude reorganizovat a zeštíhlovat. Dvěma stům svých zaměstnanců dluží na mzdách 6,5 milionu korun. Ti se ale přes zjevnou nejistotu po nové práci příliš nerozhlížejí.

Zaměstnanci porcelánek jsou zruční, Braunu by se hodili

Společnost Braun Kabel dodává svazky a ventilátory pro většinu známých automobilek. V současnosti zaměstnává 173 pracovníků a připravuje haly pro sto nových lidí. Vedení plánuje přijmout zhruba dvacet lidí měsíčně a bývalý zaměstnanci porcelánek by se mu tak hodili. „Mají předpoklady, protože v porcelánkách většinou pracují lidé, kteří jsou manuálně zruční,“ tvrdí jednatel Braun Kabel Jan Šustr.

Bývalí zaměstnanci Starorolského porcelánu se ale do nové práce nehrnou. Z porcelánky zatím odešlo dobrovolně 34 lidí. „Tím, že jsme v insolvenci a vlastně řešíme, jestli tady bude reorganizace, tak s větší částí našich zaměstnanců se počítá v reorganizaci,“ tvrdí totiž předsedkyně odborů Starorolského porcelánu Jana Grecmanová. Těm, kteří zůstávají, bude mzdu platit karlovarský úřad práce.

Mluvčí karlovarského úřadu práce Veronika Rohošková:

„V současné době je podáno 92 žádostí o uspokojení mzdových nákladů. Takže samozřejmě budeme uspokojovat všechny tyto žádosti.“

Nová nabídka práce by se mohla zamlouvat i mnohým propuštěným lidem z další porcelánky v regionu. Jde o zaměstnance Haas & Czjzek v Horním Slavkově. Ani zde se však lidé nechtějí své bývalé práce vzdát a věří, že jim zaměstnavatel opět dá práci. Zastavení výroby je prý totiž dočasné. Do Staré Role je to navíc 20 kilometrů, což se zdá lidem daleko.

Nabídka práce zatím pracovníky porcelánek nezajímá

Nabídka Braun Kabelu tak nejspíš osloví především ostatní nezaměstnané. Těch je totiž v karlovarském regionu osm tisíc. „Bohužel těch volných pracovních míst je skutečně velmi málo - kolem 250 až 300 pracovních míst,“ dodává Rohošková. Z porcelánek zatím zájem o práci v kabelovce neprojevil nikdo.