Poslanci se postavili za omezení úniků, novelizovali DPH

Praha - Sněmovna dnes přehlasovala Senát a přijala novelu zákona o dani z přidané hodnoty v původně schváleném znění. Senát navrhoval změnu v uplatňování odpočtu daně a opravu jednoho legislativně technického nedostatku, poslanci s tím ale nesouhlasili. Schválená vládní novela má pomoci omezit daňové úniky a jako jedno z opatření zavádí ručení plátců za neodvedenou daň. Novela nemění sazby DPH. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Princip ručení se bude vztahovat jen na plátce daně. Jde o situaci, kdy kupující odebere zboží, zaplatí za něj sjednanou cenu včetně daně, ale prodávající už ji neodvede státu. Na kupujícího dopadne povinnost ručit za daň v případě, kdy dopředu věděl, že prodejce daň státu neodvede, že se úmyslně dostane do takové situace, kdy ji nebude moci zaplatit, nebo že si chce daň zkrátit.

Kalousek: Šikana podnikatelů nehrozí

Miroslav Kalousek, ministr financí

„To, co jsme navrhli, je nástroj na nepoctivce. Je vyloučeno, že poctivý by byl šikanován. Naopak uvalit zálohu na daň je šikana všech.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) během projednávání novely opakovaně ujišťoval, že toto opatření nelze zneužít k šikanování podnikatelů. Zdůvodňoval to tím, že podle nového daňového řádu, který platí od letošního roku, musí nést důkazní břemeno finanční úřad a nikoli poplatník. Podle Kalouska jde o jeden z mála nástrojů, který vláda v boji s úniky na DPH má, a riziko jeho zneužití prý neexistuje.

Toto ustanovení kritizuje opoziční ČSSD. Podle stínového ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana by bylo účinnější, kdyby Česká republika zavedla povinnost platit zálohu na DPH při dovozu paliva na své území. „Eliminace daňových úniků byla zavedením tohoto systémů velká,“ podotkl Urban. Uvedl, že systém, který zavádí novela, zatíží plátce mnohem více.

Odpočet daně až s dokladem

Novela také zavádí pravidlo, že plátce daně si může započíst zaplacenou daň až v okamžiku, kdy dostane daňový doklad. Senátor Petr Pakosta (ODS) to již dříve popsal tak, že pokud by podnikatel například dostal zboží 31. prosince, ale daňový doklad až 5. ledna následujícího roku, musel by odpočet uplatňovat až v aktuálním zdaňovacím období, tedy v lednu, nebo případně v prvním čtvrtletí. V Senátu vznesl pozměňovací návrh, který by znamenal návrat k dosavadní praxi, kdy se odpočet bude vztahovat k období, v němž se transakce odehrála. V uvedeném případě by se tedy daň vztahovala k prosincovému období, případně poslednímu čtvrtletí roku. Senát novelu vrátil sněmovně s tímto pozměňovacím návrhem, ale sněmovna ho dnes odmítla.