Nečas: Důchodová reforma bude hotová začátkem března

Praha – Sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na 20 procent v souvislosti s chystanou důchodovou reformou se Češi možná dočkají už od ledna 2012. Na tiskové konferenci to dnes řekl premiér Petr Nečas. Podle Věcí veřejných by zvýšení daní u potravin a dalších základních potřeb měla u rodin s dětmi kompenzovat sleva na dani. Důchodci se zase ještě před zahájením reformy dočkají valorizace důchodu. Definitivní podobu důchodové reformy by měla mít koalice hotovou začátkem března, dodal Nečas.

„Co se týče druhé etapy důchodové reformy, to znamená zavedení fondového pilíře, předpokládáme, že do začátku března budeme mít definitivní podobu i tam, kde je ještě potřeba některé detaily doladit, ale já bych si troufnul odhadnout, že zhruba 95 procent toho, co má být dohodnuto v rámci tohoto kroku důchodové reformy, tak v podstatě již dohodnuto je,“ řekl Nečas.

Sjednocením sazeb DPH na dvaceti procentech chce stát kompenzovat výpadek příjmů ze sociálního pojištění způsobený vyvedením části odvodů na privátní účty. Znamenalo by to ale zvýšení cen například u potravin, vodného a stočného nebo bydlení. Snížená desetiprocentní sazba DPH by zůstala jen u úzkého okruhu vyjmenovaných základních potravin, jako chléb, mléko nebo brambory.

Rodinám s dětmi by měla zdražování základních potřeb kompenzovat sleva na dani na dítě. Ta by měla podle poslance Martina Vacka zvýšit o tři tisíce korun za rok. Čtyřčlenné rodiny s dětmi by tak ušetřily ročně 6 000, což je podle vládních propočtů přesně stejná částka, o kterou přijdou vinou vyšší DPH.

Vít Bárta, ministr dopravy, místopředseda VV:

„Vše, co se vybere na DPH, jde na důchodovou reformu. Jinými slovy řečeno, pokud bude menší tzv. opt-out, to znamená, že si lidé vyvedou méně peněz na komerční pilíř, potom vše, co zbyde z vyššího výběru DPH jde na umořování schodku důchodového účtu. Celý balíček je tedy určen jen a jen na důchodovou reformu.“

U důchodců je podle VV dohodnuta mimořádná valorizace, která pokryje zvýšení nákladů. Výši valorizace, způsob, jakým se k ní dojde, a termín Věci veřejné neuvedly.

Podle ministra dopravy a místopředsedy VV Víta Bárty je pravděpodobné, že se nyní budou ozývat skupiny obyvatel s požadavky, aby byla snížena sazba i na další věci, například na teplo. „Potvrzujeme náš závazek, že nemíníme připustit žádnou debatu o tom, že by se položky na tomto seznamu měly rozšiřovat,“ prohlásil Bárta za Věci veřejné.

Vláda podle Nečase pracuje se dvěma termíny, od kdy by se měla DPH sjednotit - 1. 1. 2012 nebo 1. 1. 2013. „Osobně preferuji to první datum, které považuji za vhodnější,“ řekl Nečas.

ČSSD reformu důchodů nepodpoří

Bohuslav Sobotka, ČSSD:

„Je to jakýsi Jánošík naruby. Chudým se prostřednictví DPH sebere a těm bohatším, kteří si budou moci soukromě dovolit spořit, tak se přidá.“

Sjednocení sazeb DPH se nelíbí opoziční sociální demokracii. Ta kvůli němu vládní důchodovou reformu nepodpoří. „Jestliže vláda přistoupí ke sjednocení DPH na 20 procentech, bude to největší zvýšení daní od vzniku České republiky v roce 1993,“ zdůraznil dnes na tiskové konferenci úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle Sobotky bude sjednocení DPH znamenat prudké zvýšení nákladů na základní životní potřeby a dopadne tak především na nízkopříjmové skupiny obyvatel. „Je to nespravedlivé opatření a ve sněmovně a v Senátu uděláme vše proto, aby nebylo přijato,“ dodal Sobotka.

Podle KSČM nebudou vládní kompenzace dostatečné. Přímé kompenzace by vyšly na desítky miliard, nepřímé, ve formě daňových úlev, se budou vztahovat jen na lidi, kteří platí daně, podotkl poslanec KSČM Jiří Dolejš. Komunisté by úplně odstranili stropy pro platby důchodového pojištění a zavedli progresivní zdanění, s daní z přidané hodnoty by nehýbali, a když, tak dolů.

3+2 procenta do fondů

Tři procentní body ze sociálního pojištění budou moci na individuální účet dobrovolně převést lidé, kterým bude v roce 2013, kdy má reforma začít platit, méně než 35 let. Lidé nad touto věkovou hranicí se budou moci o tzv. opt-outu rozhodnout do konce roku 2012. Obě skupiny budou ale muset na individuální účet připlatit další alespoň dvě procenta příjmu.

Z úspor na individuálních účtech budou lidem vypláceny pouze doživotní penze. Nebude tedy možné vybrat si úspory jednorázově. Spravovat by je měly nynější penzijní fondy, které projdou transformací a přelicencováním. Budou moci vzniknout i nové penzijní společnosti, jejich zakladatelé ovšem budou muset splnit požadavky, které stanoví zákon.

Společnosti povinně nabídnou čtyři investiční profily, včetně fondu investujícího výhradně do českých státních dluhopisů. Ten má nabídnout lidem jistotu státní garance. Systém současných dobrovolných úspor na stáří se státním příspěvkem bude zachován.

  • Mléko autor: Randy Mayor, zdroj: cookinglight.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1469/146868.jpg
  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2334/233345.jpg
  • České finance autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1858/185752.jpg
Vydáno pod