Kejval: Změna stanov Sazky zvyšuje pravomoci vedení

Praha - Podle místopředsedy Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřího Kejvala obsahuje návrh změny stanov, který předalo vedení Sazky jejím akcionářům,  především zvýšení pravomocí představenstva loterijní společnosti. Podle Kejvala vedení Sazky akcionářům stále nesdělilo oficiální informace o vývoji řešení situace v Sazce.

Dle Kejvala návrh změny stanov dramaticky přesouvá pravomoci valné hromady Sazky ve prospěch představenstva, což oslabuje vliv jejích akcionářů. Dále snižuje počet členů představenstva ze stávajících sedmi členů na tři, což prý zřejmě znamená nahrazení řídícího výboru, na kterém se dohodli zástupci Sazky, Penty a E-Investu při podpisu dohody o pomoci Sazce. Obsahuje také zvýšení počtu členů dozorčí rady na 18. To je tak velký počet, ve kterém se už nikdo není schopen dohodnout.

Dne 4. února podal ČOV spolu s Orlem a Sdružením sportovních svazů ČR  návrh na svolání mimořádné valné hromady Sazky. Důvodem je, že tito akcionáři chtějí prosadit změnu stanov, která umožní vstup strategického partnera do firmy, změny v řízení Sazky a odvolání šéfa představenstva Sazky Aleše Hušáka ze všech funkcí. Sazka musí valnou hromadu svolat do 40 dnů ode dne, kdy žádost obdržela. Podle mluvčího Sazky Jana Tuny bude valná hromada svolána v zákonem stanoveném termínu.

Ve čtvrtek měli být akcionáři Sazky podle serveru iHNed seznámeni s novým návrhem, který by pro ně znamenal, že ztratí v loterijní firmě většinu. Do hry se prý vrátila varianta, podle níž by investoři přímo navýšili základní jmění v Sazce, které nyní činí 1,4 miliardy korun, a tím ve firmě získali 51procentní podíl. „V oficiální části jsme se nic takového nedozvěděli,“ prohlásil dnes Kejval.

Hlavním akcionářem Sazky je Český svaz tělesné výchovy, který vlastní takřka 68 procent akcií. Sokol je druhým největším akcionářem Sazky a v Sazce drží 13,54 procenta akcií. ČOV disponuje dvouprocentním podílem. Mezi další minoritní akcionáře Sazky patří například Sdružení sportovních svazů ČR (3,56 procenta) či Orel (0,88 procenta).

Insolvenční řízení se Sazkou bylo zahájeno 17. ledna. Navrhl jej podnikatel Radovan Vítek, který skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu jejích dluhopisů. Společnost KKCG podnikatele Karla Komárka přihlásila pohledávku 409 milionů korun po splatnosti. Vítek a Komárek nyní disponují podle zdrojů z finančních kruhů nadpoloviční většinou dluhopisů a mohou prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela ihned sehnat na záchranu před insolvencí přibližně osm miliard korun.

Sazka
Zdroj: ISIFA/VLP/Martin Divíšek