Soud: Výpověď za sledování internetu v práci je oprávněná

České Budějovice - Českobudějovický krajský soud dnes potvrdil, že propuštění jednoho z referentů jindřichohradecké Kasalovy pily kvůli brouzdání po internetu bylo oprávněné. Propuštěnému zaměstnanci se nezamlouvalo, že ho kvůli prohlížení internetových stránek vyhodili, bývalého zaměstnavatele proto zažaloval. Nakonec ale neuspěl. Jedná se o jeden z prvních podobných rozsudků v Česku.

Prohlížení internetových stránek, hraní her a psaní soukromých emailů v pracovní době na počítači zaměstnavatele je podle soudu závažným pochybením. „Žalobce se dopustil hrubého porušení pracovní kázně. Je to důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru,“ prohlásila soudkyně Jaroslava Štítkovcová.

Bývalý pracovník Kasalovy pily k soudu nepřišel. Pracuje v lese, případ za něj řeší právník. Ten se snažil zpochybnit důkaz, který zaměstnavatel použil, tedy výsledky tajné kontroly počítače.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Ivo Jahelka, právní zástupce propuštěného zaměstnance:

„Důkaz byl opatřen v rozporu se zákonem, zasahuje do soukromí zaměstnance.“

Počítače čtyřiceti zaměstnanců pily sledovala najatá firma měsíc. Zjistila, že rekordmanem je právě 33tiletý referent jakosti. Na internetových stránkách strávil zhruba polovinu pracovní doby. „Předmětem kontroly nebyla žádná citlivá data, firma nezjišťovala, jaký je obsah soukromých e-mailů,“ konstatoval právník Kasalovy pily Miroslav Somr.

Spor loni řešil také jindřichohradecký soud. Podle jeho rozhodnutí firma může bez předchozího upozornění monitorovat, co zaměstnanec na počítači dělá. Takové sledování je v pořádku, pokud zaměstnavatel prohlíží jen adresy a nikoliv obsah osobních emailů. „Nemyslíme si, že to je zásah do osobních práv ani do soukromí,“ podotkla Štítkovcová.

Bývalý zaměstnanec je připraven dostat celý spor k Nejvyššímu soudu. Majitelé Kasalovy pily se odmítli k případu vyjádřit s tím, že čekají na pravomocné rozhodnutí soudu.