NERV: Ekonomiku zatěžují vysoké pracovní náklady

Praha - Vysoké odvody z práce zatěžují zásadním způsobem české hospodářství, uvádí Národní ekonomická rada vlády (NERV). Konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky by prospělo například snížení vedlejších nákladů práce, kam patří odvody na sociální a zdravotní pojištění. Současně by pomohlo i sjednocení daně z přidané hodnoty, shodla se pracovní skupina NERV.

„Českou republiku táhne zpracovatelský průmysl. Zachoval si konkurenceschopnost dokonce i v době krize. A pro něj je naše daňová struktura nevhodná,“ upozornil koordinátor NERVu Miroslav Zámečník. Nejvíce podle něj škodí konkurenceschopnosti právě vysoké vedlejší prácovní náklady.

Česko se dle materiálu, který je součástí zprávy o konkurenceschopnosti ČR, musí poměřovat například se státy, jako je Polsko nebo Portugalsko, a ne s Německem. V další investiční vlně pak prý zemi může vysoké zdanění práce poškodit, protože některé firmy mohou odejít ze země.

Doporučení NERVu tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

„My chceme, aby tady do budoucna žili nejen zaměstnanci a zaměstavatelé, ale aby tu žili i vlastníci firem,“ prohlásil ekonom a člen NERVu Michal Mejstřík. V Česku by měly vzniknout podmínky pro návrat firem z daňových rájů. Cílem je, aby české společnosti, které teď sídlí na Kypru nebo v Holandsku, platily daně ve své domovině.

NERV je pro jednotnou sazbu DPH

Podle Zámečníka se NERV vyslovil pro sjednocení DPH: „Dnes 60 procent výhody nižší sazby DPH využívá bohatší polovina národa. Pak se vyplatí DPH sjednotit a odškodnit sociálně slabé.“ DPH podle něj není nástrojem sociální politiky, a proto nemá smysl mít dvě sazby v oddělených kategoriích.

Současná vládní koalice nyní plánuje sednocení sazeb DPH na 20 procentech, čímž chce získat peníze na financování důchodové reformy. Snížená desetiprocentní sazba DPH, která se nyní uplatňuje například u potravin, léků, ubytovacích služeb, vody, knih, hromadné dopravy, kultury a sociální péče, by se nadále vztahovala jen na vyjmenované základní potraviny, například mléko, brambory, chléb, ryby, zeleninu nebo dětskou mléčnou výživu. Vláda chce zároveň snížit firmám odvody na sociálním pojištění o 1,8 procenta.

Návrhy NERVu, jak postavit Česko na nohy

1. Snížit by se měly například odvody na sociální a zdravotní pojištění.

2. Změnit systém částečných pracovních úvazků, a tím pomoci především matkám s dětmi.

3. Majetkové daně by měly naopak stoupnout.

Dávkový a daňový systém není sladěný

NERV upozornil i na nesladěnost dávkového a daňového systému. Tyto systémy je podle rady zapotřebí modelovat společně, aby nevznikaly „zuby v mezních sazbách“, kdy růst příjmu daňového poplatníka může vést paradoxně ke snížení jeho životní úrovně. Člen NERVu Jiří Nekovář míní, že daně musí zejména motivovat k bydlení v ČR. „Nesmíme poplatníky odrazovat. Naopak je musíme motivovat k tomu, aby daně odváděli u nás,“ dodal.

Michal Mejstřík, koordinátor pracovní skupiny NERV pro konkurenceschopnost, varoval před schvalováním zákonů bez analýzy dopadů: „Často jde o nekvalifikovaný zásah do systému jako například hlasování o podpoře fotovoltaiky. Kdyby poslanci věděli, že to bude občany stát 400 nebo 500 miliard korun, tak by asi hlasovali jinak.“