Zaměstnanecké skupiny budou mít stejná práva jako odbory

Praha – Mezi odbory a jinými zástupci zaměstnanců nebude rozdíl. Poslanecká sněmovna totiž schválila návrh, který obě uskupení staví na stejnou úroveň. Úprava vychází z rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2008, podle něhož mohou vedle sebe působit jak odborové organizace, tak i jiní zástupci zaměstnanců.

Role odborů bude ohrožena

Podle opozice návrh snižuje roli odborů. Místopředseda KSČM Stanislav Grospič dříve uvedl, že schválením novely vznikne další spor o výklad zákoníku práce. Nyní si totiž mohou zaměstnavatelé vybrat, zda budou jednat se zástupci odborů nebo se zástupci jiné skupiny zaměstnanců. Podle nových pravidel by k jednacímu stolu museli pozvat všechny. Takový postup nařídil svým rozhodnutím v minulosti i Ústavní soud. Rozhodl tak na žádost skupiny senátorů a poslanců.

Novela také zavádí do českého práva evropskou směrnici, která upravuje komunikaci s evropskými radami zaměstnanců v podnicích působících na nadnárodní úrovni v rámci Evropské unie. Jedním z cílů je potřeba předem vyjasnit, jak budou působit evropské rady zaměstnanců v případě podstatných změn struktury podniku, třeba při slučování.

V důvěrných informacích bude jasno

Předmětem nové úpravy je i ustanovení o důvěrných informacích. Vyjasnit by měla, co přesně zaměstnavatel považuje za důvěrné informace. Nově také zaměstnavatelé budou muset poskytovat členům evropské rady zaměstnanců nezbytné školení bez ztráty na mzdě. Předloha rovněž upravuje složení vyjednávacího výboru a výslovně mu dává právo sejít se odděleně před jednáním s ústředím i po něm a využít nezbytné komunikační nástroje.

Vydáno pod