Stát zaručí úvěry začínajících inovačních firem

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce pomoct začínajícím podnikatelům s dobrým byznysplánem. Chce jim zajistit snazší přístup k úvěrům na rozjezd nebo rozšíření jejich firem. Spuštění programu Inostart schválila vláda a zkušebně začne fungovat v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Očekává se, že MPO na program celkem věnuje až 200 milionů korun.

Mluvčí MPO Pavel Vlček informoval, že díky schválenému programu Inostart by se stát měl začínajícím podnikatelům zaručit až za 60 procent jejich úvěru. Zaručené úvěry bude podnikatelům poskytovat banka, kterou MPO stanoví na základě výběrového řízení. Záruku za samotné úvěry pak vybrané bance poskytne Českomoravská rozvojová a záruční banka. Prostředky potřebné na financování záruk zabezpečí Švýcarsko v rámci Programu švýcarsko-české spolupráce.

„Chceme začínajícím podnikatelům zjednodušit přístup k úvěrům. Banky jim totiž až příliš často nechtějí půjčovat, protože jsou pro ně jejich podnikatelské plány příliš odvážné. Celkem je v programu připravených na 200 milionů korun; každý jeden zaručený úvěr může mít hodnotu od půl milionu korun do 15 milionů,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

MPO startuje program Inostart (zdroj: ČT24)

Součástí programu bude i poradenství. „Pávě dobré rady do začátku jsou často tím, co noví podnikatelé potřebují možná ještě víc než samotné finance. Program budeme zatím testovat v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, pokud se osvědčí, může se rozšířit do celé ČR,“ dodal ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje MPO Petr Očko.

V kanceláři
Zdroj: ČT24
Vydáno pod