Favoritkou na Strauss-Kahnův post je francouzská ministryně

Brusel – Jednoznačnou favoritkou na zisk postu šéfa Mezinárodního měnového fondu po Dominiqueovi Strauss-Kahnovi, který po sexuálním skandálu rezignoval na svou funkci, je francouzská ministryně financí Christiane Lagardeová. Do karet jí hraje nejen to, že by byla první ženou ve vedení instituce, ale také její skvělá pověst. Na ekonomických konferencích je prý dokonce považována za takřka rockovou hvězdu, píše dnes deník New York Times. Narazit by ale mohla třeba u rozvojových zemí. Ty Evropana v čele fondu odmítají.

„To, co se stalo Strauss-Kahnovi, jen podtrhuje, jak by bylo skvělé mít ve vedení ženu,“ řekl deníku bývalý hlavní ekonom Keneth S. Rogoff. „Zanechává úžasný dojem, je politicky mazaná a je zároveň velmi silnou osobností. Na setkáních finančníků po celém světě s ní zachází prakticky stejně jako s rockovou hvězdou,“ dodal na adresu francouzské ministryně.

Hlavním protivníkem Lagardeové bude podle analytiků bývalý turecký ministr financí Kemal Darvis, který je spojován s úspěšnou záchranou turecké ekonomiky po tamní katastrofální finanční krizi v roce 2001. Darvisovi se mimo jiné podařilo zajistit životně důležitý úvěr od Mezinárodního měnového fondu. Předtím navíc pracoval 24 let ve Světové bance. Další, s kým by se mohla Lagardeová o post šéfa MMF utkat, je bývalý britským premiér Gordon Brown.

MMF vždy šéfovala Evropa

Angela Merkelová, německá kancléřka

„Za situace, kdy máme problémy s eurem, bychom měli zvolit evropského kandidáta.“

Evropě, která vede fond už od konce 40. let minulého století, se však Lagardeová v době dluhové krize v eurozóně hodí daleko víc, přestože ji francouzský prezident Nicolas Sarkozy do boje o místo šéfa měnového fondu ještě oficiálně nevyslal. Sama francouzská ministryně financí nehodlá případnou kandidaturu komentovat.

„Moc dobře ví, že cokoliv řekne, to jen sníží její šance. Nejlepší je zůstat nad věcí a jen čekat, co se stane,“ cituje NYT nejmenovaného francouzského diplomata. Ani on však nepochybuje, že Lagardeová je jedním z hlavních favoritů a její šance rostou. „Bezpochyby je jedním z hlavních kandidátů, o nichž se v současnosti mluví,“ dodal.

Evropská komise vyzývá Evropu ke společnému postupu

Zatímco Lagardeová mlčí, s prohlášením přišla Evropská komise. Ta tlačí na členské státy unie, aby se shodly na společném a silném kandidátovi na post šéfa fondu. „Přestože národnost není kritérium pro nástupnictví, je přirozené, aby se členské státy EU, jako největší přispěvatel, shodly na silném, kompetentním kandidátovi, který bude usilovat o podporu pro budoucí vedení v této kriticky důležité situaci,“ zdůraznila mluvčí komise.

Největší nevýhodou šéfky francouzské státní pokladny je její národnost, která je stejná jako v případě Strausse-Kahna. Nedávná minulost ovšem ukázala, že ani to ji nemusí předem diskvalifikovat. Mezi lety 1978 a 2000 MMF vedli rovněž dva Francouzi za sebou - Jacques de Larosiere a Michel Camdessus.

Rozvojové země v čele fondu nechtějí Evropana

Překážky by mohly před Lagardeovou stavět také rozvojové země. Turecko, Mexiko, Brazílie nebo Jihoafrická republika zpochybňují nebo přímo odmítají tradiční rozdělení sil, podle kterého v čele MMF stojí Evropan a v čele Světové banky Američan. Čína a Japonsko vyzvaly k otevřenému a
transparentnímu procesu výběru nástupce Strausse-Kahna. Skupina
bývalých zemí Sovětského svazu v čele s Ruskem pak rovnou navrhla vlastního kandidáta - guvernéra centrální banky Kazachstánu Grigorije Marčenka.

Lagardeova a Schäuble
Zdroj: ČTK/AP/Francois Mori