Záchranné miliardy pro americké firmy se vracejí do státní kasy

Washington – Do americké státní kasy se už vrátily zhruba tři čtvrtiny peněz, kterými vláda zachraňovala podniky během finanční krize. Pomoc ze záchranného programu TARP splatily všechny velké banky a závazků vůči vládě by se měla brzy zbavit i pojišťovna AIG. Z problémů se přitom dostávají i velké automobilky.

V úterý v deset hodin ráno místního času odešlo z účtu americké automobilky Chrysler přes 7,5 miliardy dolarů. Vládám Spojených států a Kanady tak firma splatila půjčky, díky kterým přežila finanční krizi. „S radostí Vám oznamuji, že jsme svoje závazky splnili dokonce s předstihem – téměř o dva roky dřív, než bylo v plánu. Nemohli jsme už být dál závislí na vládě,“ prohlásil šéf automobilky Sergio Marchionne.

Chrysler se tak zařadil mezi společnosti, které se dokázaly odrazit ode dna. Americká vláda na jejich záchranu jen v rámci programu TARP vyčlenila 700 miliard dolarů. Firmám se ale znovu daří, dluhy splácejí i s úroky a konečné náklady tohoto programu tak budou v řádech desítek miliard.

Vláda ale během krize do ekonomiky napumpovala peněz mnohem víc – podpořila třeba hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac a vytvořila další programy na podporu ekonomiky. Podle posledních údajů tamního ministerstva financí se to vyplatilo. „Ta akce rozhodně byla úspěšná v tom smyslu, že pomohla stabilizovat americkou ekonomiku a pomohla zabránit nějakému opravdu katastrofálnímu vývoji, dokonce se Američanům podařilo trochu vydělat, což čekal málokdo,“ popisuje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Díky úrokům z půjček a prodeji akcií, které nakoupila během krize, tak nakonec americká státní pokladna vydělá. V celkovém součtu částku odhaduje zhruba na 24 miliard dolarů. Finanční injekce do soukromého byznysu si ale vysloužily i kritiku. Podle některých ekonomů vláda záchranou krachujících společností zabránila tomu, aby se ze svých chyb manažeři poučili. Hrozí tak, že budou stejné chyby opakovat.