Penta stále stojí o Sazku, Hušák neskládá zbraně

Praha - Finanční skupina Penta zítra nabídne insolvenčnímu správci 2 miliardy korun za společnost Sazka. Její mluvčí Martin Danko to řekl v Otázkách Václava Moravce. Skupina PPF, největší věřitel loterijní společnosti, by zřejmě na dražbu přistoupila a svou nabídku též přednese. Její představitelé zároveň obviňují Pentu, která provozuje sázkovou firmu Fortuna a plánuje spustit vlastní číselnou loterii, že se snaží snížit hodnotu společnosti, například se snaží odvést klíčové zaměstnance. Ve studiu se dnes k situaci v Sazce vyjádřil též její generální ředitel Aleš Hušák a předseda věřitelského výboru Josef Novotný. Oba se přeli zejména o to, kdo vlastně může za pád společnosti a zda je právně možné, aby insolvenční správce po zápisu konkurzu na Sazku do insolvenčního rejstříku odvolal Hušáka z vedení Sazky.

Nabídku Penta podá insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi hned po vyhlášení konkurzu, tedy zřejmě v pondělí 30. května. „Naše společnost hned zítra dá úplně závaznou nabídku na celý loterijní byznys Sazky. Nabídka bude v sumě převyšující dvě miliardy korun,“ uvedl mluvčí Penty. Nabídnutá částka představuje podle Danka hlavně ocenění značky, distribuční sítě a licenčních práv. Skutečnost, že se jedná o dvě miliardy, zpochybňuje Martin Ziegler, člen dozorčí rady PPF, podle nějž mají zástupci Penty lepší informace než ostatní věřitelé a věřitelský výbor.

Podle PPF má přitom Penta jiné zájmy. Hodnotu Sazky prý snižuje a odvádí z ní klíčové zaměstnance - ty chce použít na rozjezd číselné loterie své vlastní společnosti Fortuna. Zástupce největšího věřitele PPF v OVM řekl, ža v Sazce se dějí takové věci, které snižují hodnotu společnosti. Jako příklad uvedl, že ze strany Fortuny jsou oslovováni klíčoví zaměstnanci s vědomím Hušáka. Sám Hušák o tom nic neví. Podle mluvčího Penty je zájem o zaměstnance legitimní. Hušák k tomu dodává, že zaměstnanci ze Sazky odcházejí dobrovolně. Nechtějí totiž pracovat pod šéfy skupin PPF a KKCG - Karlem Komárkem a Petrem Kellnerem.

Reportáž Jitky Szászové (zdroj: ČT24)

Může být Hušák odvolán insolvenčním správcem, či nikoli? 

Aleš Hušák podle svých slov propuštěn být nemůže, neboť je ze stanov nejen předsedou představenstva, ale i generálním ředitelem. „Věřte mi, že já jsem natolik sazkový člověk, že za Sazku budu dýchat až do posledních svých dnů,“ reagoval na možný pondělní vývoj Hušák. Jako předsedu představenstva mohou Hušáka podle Novotného skutečně odvolat jen akcionáři, nicméně funkce generálního ředitele je funkce pracovněprávní a s tímto by se měl insolvenční správce vyrovnat podle zákoníku práce. Hušák tvrdí, že i jako generální ředitel je odvolatelný pouze představenstvem Sazky, neboť tak je tomu ve stanovách společnosti. 

Hušák se v OVM pustil do předsedy věřitelského výboru Novotného. Obvinil jej, že on a věřitelé Sazky chtěli společnost zničit, nikoli management, ten má podle něj snahu společnost zachránit. Hušák v OVM označil předsedu věřitelského výboru Josefa Novotného za osobu, která zničila Sazku. Novotný naopak trvá na tom, že za konec Sazky může Hušák. „Pan generální ředitel je velice zdatný řečník a dokáže věci podávat tak, že neznalý člověk věci by tomu i uvěřil.“ Novotný se Hušákovu obvinění brání, tvrdí, že smlouva o úvěru, kterou věřitelský výbor dostal k projednání, byla v rozporu s insolvenčním zákonem. 

Hušák v OVM: Blahopřeji Vám, pane doktore

„Já jsem velmi rád, že můžu divákům představit muže, který zničil Sazku a podepsal se pod smrtí společnosti, která zaměstnává 20 tisíc lidí, (….) pana doktora Novotného, protože ten zabránil přijetí úvěru, který kdybychom mohli přijmout, v čemž nám dal za pravdu i vrchní soud, tak dneska ti tzv. věřitelé mají vyplaceny všechny peníze. Insolvenční proces by tak dávno skončil a Sazka by dále fungovala. (…) Vidíte tady dnes toho, kdo může za to, že Sazka zemřela.“


Hušákovi lidé se odvolají během příštího týdne
 

Hušák tvrdí, že Sazka se ocitla v bezprecedentním porušení práva, kdy nevětší věřitelé Sazky jsou její akcionáři a jim bylo znemožněno, aby toto právo uplatnili, neboť na soudu se ztratila pohledávka za 6 miliard korun. Tato skutečnost bude důvodem odvolání, které by mělo být podáno příští týden. 

Novotný tvrdí, že tato pohledávka co do částky je zcela vykonstruovaná a navíc byla přihlášena jako podmíněná pohledávka. To znamená, že i kdyby ji inslovenční správce při přezkoumávání nepopřel, což by podle mínění Novotného kvůli její výši musel, tak by stejně nehlasovala a sdílela by osud ostatních podmíněných pohledávek, o nichž věřitelé na své schůzi rozhodli, že nemají hlasovací právo.

Sázející se nemají čeho bát

Sazka dál ujišťuje, že přes problémy vyplácí výhry a sázející se nemají čeho bát. Ministerstvo financí ale kontruje - žádné oficiální potvrzení o tom, že Sazka vyplatila víc než sto milionovou výhru z ledna stále nemá. Ministerstvo financí kvůli výhře vede se Sazkou jedno správní řízení. To druhé se týká poplatků, které společnost státu dluží - jde o 66 milionů korun. Důkazy o vyplacení výhry nyní musí podat insolvenční správce Josef Cupka. „Pokud se to stalo, tak toto správní řízení automaticky končí,“ uvedl Kalousek.