Šéf Lukoilu: V Česku nemáme rafinérii, to brzdí náš rozvoj

Praha – Navzdory původním předsevzetím ropného gigantu Lukoil zůstává tato společnost na českém trhu pouze středně silným hráčem. V Česku momentálně provozuje 43 čerpacích stanic a další expanzi zatím nechystá. Prezident Lukoilu Vagit Alekperov v rozhovoru s Českou televizí konstatoval, že další možný vývoj společnosti na českém trhu brzdí skutečnost, že zde firma nevlastní rafinérii, a ani o ni usilovat v dohledné době nebude.

Dominantní pozici drží společnost například v Itálii a podle Alekperova za to vděčí především tomu, že se jí podařilo získat v zemi závod na zpracování paliva. „V České republice se situace liší, protože zde vlastní závod nemáme. To je svým způsobem brzda rozvoje,“ uvedl Alekperov, který stál už u založení ruského ropného gigantu.

„Například v Belgii nebo v Itálii jsme získali 50 procent majetkového podílu, takže tam můžeme ze závodu dodávat a stali jsme se jedním z důležitých silných hráčů, který nabízí na trhu palivo,“ dodal. V Česku jeho společnost jevila zájem o vstup do České rafinérské, což se nakonec nepodařilo. Společnost je momentálně dodavatelem paliva pro pražskou Ruzyni.

Rozhovor s Vagitem Alekperovem (zdroj: ČT24)

Česko je pro Lukoil klíčová tranzitní země

„Mění se podmínky na trhu a my jsme se zaměřili na naše globální problémy, abychom to, co je vytěženo, dostali do zpracujících závodů, které jsou k dispozici,“ vysvětlil pokles zájmu o pozice v Česku šéf Lukoilu. „Pokud hovoříme o dalším rozšíření, tak ze strategického hlediska nejde o nezbytnost, ale spíše jde o efektivitu a ekonomickou úvahu. V současné době je v Evropě 9 zpracujících závodů a většina z nich pracuje s vytížeností do 70 procent, proto aktuální doba pro akvizici takového závodu už pominula,“ dodal.

Lukoil vstoupil na český trh v roce 2007, plány na rozvoj v českých podmínkách zbrzdila hospodářská krize. Momentálně si ruský ropný gigant považuje Česko především jako tranzitní zemi, která doplňuje jeho síť v Evropě. „Právě Česká republika je jedna z klíčových zemí, přes kterou probíhá tranzit, a z toho důvodu chceme být na českém trhu přítomní. Máme zájem o rozšíření počtu čerpacích stanic, ale jde nám o efektivní využití možného rozšíření,“ konstatoval Alekperov.

Kaspické moře - velká výzva pro Lukoil

V rámci Evropy se Lukoil chystá zaměřit především na Španělsko, a upevnit tak svou pozici v evropském Středomoří. Vedle silné role v Itálii má totiž vybudovanou síť také v Chorvatsku a na Kypru.

Na globálním poli stojí před ruskou těžařskou společností atraktivní oblast Kaspického moře, kde se chystá těžit rozsáhlé zásoby ropy. Zdejší ložisko podle Alekperova nabízí 7 miliard barelů ropy a do oblasti jižního Ruska tak Lukoil přinese 14 tisíc pracovních míst. „Situace v oblasti Kaspického moře je unikátní. Už jsme tam začali fungovat, práce je velmi úspěšná a těžba jako taková je považována za ekologicky nejčistější.“ V průběhu deseti let zde firma investuje 24 miliard dolarů, v regionu postaví i nový chemický zpracovatelský závod.