Budeme stávkovat v souladu s dobrými mravy ve čtvrtek a celý den

Praha - Odboráři rozhodli, že se pondělní stávka v dopravě konat nebude. Stávku přesouvají na čtvrtek s tím, že bude od půlnoci do půlnoci, tedy 24 hodin. Odbory tak reagovaly na rozhodnutí pražského městského soudu, který ji po včerejším zásahu vlády předběžným opatřením zakázal. Odboráři se navíc proti předběžnému opatření odvolají. „Pokud by i na tu čtvrteční stávku bylo vydáno předběžné opatření, tak doporučujeme vládě, aby raději legislativně vyhlásila stanné právo,“ řekl v OVM Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů.

Přesunutá stávka bude mít v Brně bude zřejmě horší průběh, než by měla  v pondělí, přípojí se k ní totiž výrazně více lidí a zřejmě budou blokované i silnice. Primátor hlavního města Bohuslav Svoboda přesunutí protestů oceňuje, přestože by i Praze mohli mít dramatičtější průběh.

Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů v ČT oznámil, že blokád bude ve čtvrtek daleko více, než se plánovalo v pondělí, a budou i živelné, nejen organizované. Dufek přislíbil, že integrovaný záchranný systém ohrožen nebude. Reagoval tak na slova pražského primátora Bohuslava Svobody, který se obává kolapsu záchranného systému.

Reportáž Jany Čermákové a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Kalousek: Na stávku máte právo, blokády jsou mimo právo

Vláda je povinna podle ministra financí Miroslava Kalouska zabránit živelným akcím, na něž upozornil Dufek. „Na stávku máte právo, ale na živelné blokády žádné právo nemáte,… to není právo na stávku,“ reagoval tak Kalousek na odborářská prohlášení s tím, že nikde není zakotveno právo na blokády. Vláda se na tuto situaci musí připravit, tvrdí Kalousek.

Brněnský primátor Roman Onderka v ČT sdělil, že Brno svá opatření přesune na čtvrtek. Nicméně připomněl i takovou perličku, že Brno dotuje městskou hromadnou dopravu, což znamená, že kdyby dopraváci stávkovali celý rok, Brno ušetří.

Pejša v ČT: Budeme stávkovat v souladu s dobrými mravy

„My se odvoláme proti předběžnému opatření, což ovšem podle výkladu práva nemá odkladný účinek,… protože tam je spousta chybných věcí a my tu stávku přesouváme z pondělí na čtvrtek a tentokrát na celých 24 hodin,“ řekl v ČT Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů s tím, že podle něj bylo předběžné opatření ušito rychlou jehlou, protože má v sobě datum 10. července, nikoli června.


Stávka bude podle Dufka procedurálně vyhlášena na dnešní tiskové konferenci. „Naši právníci vypracovali právní analýzu. Pokud se podíváte do ústavy tak tam nikde není hovořeno o třech dnech. Já jsem přesvědčen, že bylo účelové vyhlášení,“ komentoval situaci Bohumír Dufek.

Soud uznal jen jeden z Kalouskových argumentů

Kalousek v OVM:

„Uvedl jsem dva argumenty v žalobě. Že ta stávka má ryze politické cíle, že nejde o odborářskou agendu, v tom mi soud nedal za pravdu. Druhý argument byl, že ta stávka byla vyhlášena nefér způsobem. V tom mi dal soud za pravdu a rozhodl, že stávka byla vyhlášena v rozporu s dobrými mravy.“

Ministr financí, který dal podklady k žalobě, se nepovažuje za vítěze, neb podle něj nejde o fotbalový zápas. „Vláda je povinna minimalizovat škody a bránit občany proti všem nátlakovým skupinám, které nepostupují v souladu s právem,“ dodal v OVM Kalousek s tím, že je přesvědčem, že tady je většina těch, kterým mohou být odbory ukradeny a vláda taky. „Oni si platí nějakou dopravní infrastrukutu, oni si platí nějaké služby a nejsou zvědaví na to, aby je někdo bral jako rukojmí pro své zájmy. Vláda je povinna tyto občany chránit v rámci právního rámce a chránit je bude.“

Jak informoval ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP) Martin Dvořák, už včera od stávky odstoupily první organizace. Původně se spekulovalo se o tom, že zítřejší stávka bude přeložená na pátek.

Jak to bylo se stávkou:

Odborářská stávka měla původně začít v pondělí ve 3:00. Zastavit se měla městská doprava v Praze a Brně i vlaky v celé republice, a to do 16:00. Hlavní tahy v metropoli a větší silnice se odboráři chystali zablokovat. Chtěli tak protestovat proti návrhu zdravotnické, důchodové i daňové reformy. Žádají po vládě, aby reformní zákony stáhla a přepracovala je. Premiér Petr Nečas po vyhlášení stávky řekl, že ustoupení od reforem nepřichází v úvahu.

Pražský městský soud stávku předběžným opatřením zakázal poté, co se na něj obrátilo ministerstvo financí. Podle soudu odbory neohlásily svou akci tři pracovní dny předem, takže by se jednalo o zneužití práva na stávku. Pokud by se protest konal, nesli by odboráři odpovědnost za případné škody. Premiér řekl, že by po nich pak vláda vymáhala náhradu škod „do poslední koruny“. Kabinet se ale jednomyslně usnesl na tom, že je připraven k dalším rozhovorům s odbory.

Odboroví předáci: Postupovali jsme podle ústavy

Předáci tvrdí, že postupovali správně, protože stávku svolali podle ústavního práva, a nikoli na základě zákona o kolektivním vyjednávání. Vláda podle nich jedná nedemokraticky a právo na stávku omezuje. Zástupci odborů mluví o tom, že protest by proto mohl být mnohem razantnější.

Podle šéfa Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka nicméně dnes odbory nemají šanci se „efektivně u soudu odvolat“. „Existuje předběžné opatření soudu, proti kterému není šance se v neděli efektivně se bránit. Naše odvolání bude naprosto úspěšné. Neexistuje důvod, že by stávka byla nezákonná,“ řekl dnes Pomajbík.

Odbory si chtějí na postup vlády stěžovat u Mezinárodní organizace práce, která má příští týden zasedat v Ženevě. Pomajbík označil chování kabinetu za „zbabělé a podlé“. Rozhodnutí soudu je podle něj účelové. „Tyto metody nepatří do střední Evropy a do Česka,“ dodal.