Kritizovaný zákon o významné tržní síle brzy zmizí

Praha – Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončilo novely zákonů o hospodářské soutěži a o cenách, které mají nahradit kontroverzní zákon o významné tržní síle. Návrh změn platných od července příštího roku MPO zaslalo do připomínkového řízení. Zákon o významné tržní síle od loňska reguluje vztahy mezi obchodníky a dodavateli. Obchodní řetězce zákon kritizovaly, tvrdí, že je nekvalitní a poškodil jejich vztahy s dodavateli. Potravináři si naopak pochvalovali, že chování řetězců se díky zákonu zlepšilo.

Připravené novely zakazují zneužívat významné ekonomické postavení obchodníkům, jejichž roční obrat přesahuje deset miliard korun. Změny například počítají s tím, že obchodníci i nadále až na některé výjimky nebudou smět prodávat zboží dlouhodobě pod cenou. Zakázané mají být i platby, které přímo nesouvisejí s dodávaným zbožím. Obchodní řetězce například při otevírání nových obchodů po dodavatelích požadovaly finanční příspěvky na letáky. Zachována má být povinnost platit faktury do 30 dnů. 

Zákon o významné tržní síle vypracovala skupina poslanců ČSSD a normu podpořila Potravinářská komora. Zrušení tohoto zákona a zapracování některých jeho částí například do zákona o ochraně hospodářské soutěže doporučila podnikatelská rada, meziresortní komise tvořená zástupci ministerstev financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a ÚOHS. Pro tuto variantu řešení se vyslovila také Národní ekonomická rada vlády a nezávislí odborníci. Za zrušení zákona dlouho lobbovali obchodníci.

Obchodní řetězce vyvíjely na farmáře nátlak

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak obchodních řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Nelíbilo se jim ani vybírání poplatků ze strany řetězců. Dodavatelé platili třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letácích obchodníků.

ÚOHS
Zdroj: ČT24

Nový zákon už využily některé potravinářské firmy, které si na počínání řetězců stěžovaly ÚOHS. Antimonopolní úřad poté zahájil správní řízení s některými obchodními řetězci, kterým hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

První firmou, kterou ÚOHS za porušení zákona o významné tržní síle sankcionoval, byla nedávno síť hypermarketů Kaufland. Podle antimonopolního úřadu firma s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dnů, za což Kaufland dostal pokutu 13,628 milionu korun, proti které se odvolal.

Vydáno pod