Obama žádá koordinovanou akci k udržení ekonomického oživení

New York - Prezident Barack Obama dnes na Valném shromáždění OSN v New Yorku prohlásil, že oživení světové ekonomiky je velmi „křehká záležitost“ a vyžaduje rychlou a hlavně jednotnou akci, která je nutná k jeho udržení. Podle Obamy svět jednal již jednou společně, a to v roce 2009, kdy bylo nutné odvrátit krizi, a podobný koordinovaný postup je třeba zvolit i nyní. Americký prezident ale nespecifikoval, jaké kroky je třeba podniknout. Na svých stránkách to uvedl zpravodajský server Bloomberg.

Obama se během dneška setká i s britským premiérem Davidem Cameronem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. „Budeme stát za našimi evropskými spojenci ve chvíli, kdy u nich probíhá reforma institucí,“ konstatoval Obama.

Politické spory v Evropě ohledně způsobů, jak zabránit šíření dluhové krize a zpožďování provedení dohodnutých opatření doprovází podle Mezinárodního měnového fondu strach z případného bankrotu.

Dluhová krize přitom představuje pro evropské banky obrovské úvěrové riziko ve výši až 300 miliard eur. Evropská centrální banka a její protějšky ve Velké Británii, Švýcarsku, Japonsku a Spojených státech minulý týden sdělily, že budou od října poskytovat neomezené „tříměsíční obnosy“ věřitelům ve třech splátkách. Děje se tak ve chvíli, kdy se Řecko ocitá doslova nad propastí končící podle mnoha ekonomů právě bankrotem. 

Obamu trápí hlavně nezaměstnanost a nestabilní trhy

Americký prezident urgoval v New Yorku za jasnou koordinovanou akci, která by udržela křehké hospodářské oživení, jehož se podařilo dosáhnout. Podle Obamy jsou jedním z problémů trhy, které jsou nestabilní. Navíc pořád hrozí zvyšování nezaměstnanosti. „Příliš mnoho lidí je bez práce,“ podotkl americký prezident.

Fed
Zdroj: ISIFA/EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Obama tak hovořil v předvečer dne, kdy má americká centrální banka (Fed) oznámit další kroky v měnové politice, které by měly teoreticky poskytnout podporu stagnující ekonomice. Všeobecně se čeká, že měnový výbor Fedu dnes po dvoudenním zasedání nechá úrokové sazby na dosavadním rekordním minimu těsně nad nulou a přijme některé nové kroky, které by měly snížit dlouhodobé úrokové sazby a podpořit úvěrovou aktivitu.

Vydáno pod