Německo podepsalo se Švýcarskem smlouvu o zdanění vkladů

Berlín/Curych - Ministři financí Německa a Švýcarska podepsali smlouvu o zdanění peněz, které mají němečtí občané na tajných kontech ve švýcarských bankách. Bilaterální smlouva, která ještě čeká na souhlas v parlamentu, by měla německé státní pokladně přinést miliardy eur a švýcarský bankovní sektor donutit respektovat zájmy Německa. Smlouva by ale mohla v horní komoře německého parlamentu narazit na odpor.

„Oba jsme přesvědčeni, že jsme touto smlouvou správně vyřešili otevřené dilema, které někdy nepříznivě ovlivňovalo vztahy mezi Švýcarskem a Německem,“ uvedl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Smlouvu podepsal se švýcarskou viceprezidentkou Eveline Widmerovou-Schlumpfovou, která je i ministryní financí.

Smlouva by mohla vyřešit diplomatickou roztržku, která vyvrcholila ve chvíli, kdy jeden švýcarský politik přirovnal bývalého německého ministra financí k nacistovi. Podobnou smlouvu o regulaci nezdaněných vkladů už ale Švýcaři podepsali i s Velkou Británií a chystá se podpis s dalšími zeměmi, včetně Spojených států.

Německo zdaní tajná konta Němců ve Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Němci mají na tajných kontech ve Švýcarsku peníze odhadem za 150 miliard franků (přes tři biliony korun). Německou vládu vede k repatriaci vkladů a k doplacení daně mimo jiné i zhoršující se dluhová krize, která nutí Německo financovat zadlužené země na periferii eurozóny.

V posledních letech se Švýcarsko dostalo pod tlak velkých evropských zemí, aby zrušilo tradici bankovního tajemství a přijalo mezinárodní normy, které umožňují vyhledávat daňové úniky. Podařilo se mu však odvrátit hrozbu automatické výměny informací o konkrétních účtech ve prospěch konceptu srážkové daně, která zachová anonymitu účtů. Berlín a Londýn se po letech tlaku nakonec spokojily s tím, že získají přístup k rychlým a značným rozpočtovým příjmům.