Motoristé si za benzin i naftu opět připlatili

Praha - Uplynulý týden se opět nesl ve znamení růstu cen pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic, zlevnil pouze plyn LPG. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru zvýšila o půl procenta na 34,89 koruny za litr, což představuje průměrné zvýšení ceny o 16 haléřů. Motorová nafta v průměru podražila o 13 haléřů na 34,67 koruny za litr, jak vyplývá z dnešních údajů ČSÚ.

O čtyři haléře byl dražší benzin Special 91, řidiči ho tak mohli koupit v průměru za 33,94 koruny za litr. Naopak plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem o čtyři haléře méně, v průměru 16,81 korun za litr.

Jak uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum, za zdražením stojí především slabší kurz koruny vůči dolaru. Většímu růstu cen podle něj zabránil pokles distribučních marží. „V současné ekonomické situaci přestávají platit zažitá pravidla nebo sezónní trendy. Ceny se mohou vydat prudce nahoru i dolů,“ dodal Jan Lener, analytik Broker Consulting.

Podle čtvrtečních údajů společnosti CCS v uplynulém týdnu Natural 95 zlevnil o jeden haléř na 34,90 koruny za litr. Cena nafty se zvýšila o čtyři haléře na 34,29 Kč/l.