Mýtné letos státu nevydělá. Naopak zaplatí další miliardu

Praha - Česko letos prodělá na mýtném miliardu korun, jak dnes informovaly Lidové noviny. Kamiony totiž většinou neplatí státu, ale provozujícím firmám. Výdaje zvyšuje i poslední splátka pro společnost Kapsch, která u nás mýtný systém postavila. Navíc ani v příštím roce zřejmě stát moc nevydělá. Sazby pro kamiony sice budou vyšší, ale třetina z vybraných peněz padne na provoz. Podle dopravních expertů za něj přitom Česko platí až třikrát víc než třeba Rakousko.

Původně se mělo mýtné podílet na stavbách českých silnic osmi až dvanácti miliardami korun ročně. Místo do státní kasy však vybrané mýto putuje do kapes provozujícím firmám. V úterý pak vláda schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na příští rok, a z něj je zřejmé, že mýtné nebude pro stát výnosné ani v příštích letech. 

Lidové noviny uvádí, že za nevýhodnými parametry mýta stojí zejména dodatečné smlouvy, které uzavřel exministr dopravy Aleš Řebíček. Smlouvy rozšířily původní zakázku z 22 miliard korun na 30 miliard. 

V letošním roce zaplatí za provoz mýtného systému sedm miliard, ovšem očekává jen šestimiliardové příjmy. Zatímco tak ještě před dvěma lety zůstala státu alespoň miliarda z vybraných 5,5 miliardy, letos Česká republika na mýtném zhruba miliardu prodělá. Miliardový rozdíl v neprospěch státu vzniká proto, že firma Kapsch, která mýtný systém v tuzemsku postavila, získá poslední splátku za jeho pořízení.