Nezaměstnaných v Česku pomalu ubývá

Praha – Míra nezaměstnanosti v září klesla na osm procent z 8,2 procenta v srpnu. Úřad práce evidoval 475 115 nezaměstnaných, což je o 6 420 méně než před rokem. Počet volných pracovních míst ale v září na rozdíl od srpna klesl. Informovalo o tom dnes ministerstvo práce a sociálních věcí.

Nezaměstnanost v Česku klesá, ale pomalu. Od loňského září se snížila jen o 0,5 procenta. Pokles míry nezaměstnanosti v posledních měsících zpomalil příliv nových absolventů na pracovní trh. Absolventů evidovaných na úřadu práce jen v září přibylo o více než 7 tisíc a jejich celkový počet přesáhl 35 tisíc lidí. Jejich podíl na celkové nezaměstnanosti nicméně podle ministerstva práce i přesto klesal.

„Oproti srpnu se situace změnila jen nepatrně, pokud jde o počet míst vypisovaných pro absolventy. Nejpříhodnější podmínky pro hledání práce měli absolventi v červnu, případně začátkem prázdnin. Tehdy byla nižší konkurence na trhu a vypisovaných míst bylo více, než je tomu v září,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 mluvčí společnosti LMC Tomáš Dombrovský.

Zaměstnavatelé už hledají brigádníky na Vánoce

Zářijový vývoj nezaměstnanosti mírně překvapil analytiky, ti očekávali spíše stagnaci počtu lidí bez práce. Ministerstvo naopak s mírným poklesem počítalo. „Pokles je dán normálním sezonním vývojem po prázdninách,“ upozornil náměstek ministra práce a sociálních věcí Karel Machotka. Podle portálů práce nyní na pracovním trhu přibývá především brigád. Zaměstnavatelé totiž hledají pracovníky, kteří by jim pomohli pokrýt předvánoční nákupní špičku. 

I tak by se ale do konce roku mohla podle některých analytiků situace na trhu práce znovu zhoršit. Vliv na to bude mít především očekávané ekonomické zpomalení. „Výhledy ekonomiky budou zaměstnavatele brzdit v nabírání nových pracovníků. Že se do konce roku budeme pohybovat mezi 8,5 až 9 procenty, je velmi pravděpodobné,“ míní analytik společnosti CITFIN Tomáš Volf. 

Nejnižší nezaměstnanost zůstává v Praze

V porovnání se srpnem míra nezaměstnanosti v září klesla v 64 okresech. Nejvíce nezaměstnaných ubylo v okrese Rychnov nad Kněžnou, druhé Prachatice hlásí pokles o 6,2 procenta. Následují Žďár nad Sázavou a Plzeň s více než 4procentním poklesem.

Nejnižší nezaměstnanost hlásí již tradičně hlavní město. Okresy Praha a Praha-západ v září zaznamenaly míru nezaměstnanosti ve výši 4 procent, v okrese Praha-východ byla dokonce ještě o několik desetin nižší a dosáhla 3,4 procenta. Nezaměstnanost nižší než pět procent krom ní zaznamenaly ještě okresy Prachatice, Mladá Boleslav a Benešov.

Míru nezaměstnanosti vyšší než celorepublikový průměr naopak zaznamenalo 43 okresů. Nejvýše vystoupala na Mostecku – na 15,7 procenta. Dále následoval Bruntál se 14,2 procenta a Děčín se 13,2 procenta.

Vydáno pod