Jak vydělat na odpadu? Založte banku na smetí

Badegan (Indonésie) – Potíže s odpadem má v dnešní době celý svět. Pro rozvojové státy je problém ještě palčivější. Inspirativní nápad se objevil v jednom indonéském městečku. Rozhodli se vydělávat na recyklaci toho, co všichni vyhazují, a vytvořili banku na smetí.

V městečku Badegan si lámali hlavu tím, jak se zbavit rostoucí záplavy odpadků, která se hromadila na místních skládkách. Obyvatelé navíc potřebovali peníze, protože v roce 2006 vesnici a její okolí poničilo zemětřesení.

Je důležité udržovat čisté životní prostředí

Rozhodli se proto vykupovat tříděný odpad do jakési banky, prodávat ho jako surovinu pro recyklaci a peníze zpátky vyplácet obyvatelům. „Tím, že jsme zjednodušili likvidaci odpadu, učíme naše děti, jak je důležité udržovat čisté životní prostředí a zároveň, jak se starat o vlastní vesnici,“ vysvětluje Bambang Suwerda, zakladatel Banky na smetí.

Bambang Suwerda
Zdroj: ČT24

Banka se jmenuje Gemah Ripah, v překladu Hnutí za recyklaci. Na konci každého měsíce společnost prodá vykoupený odpad velkým firmám a zisk rozdělí mezi vkladatele. „Tahle banka nám všem zjednodušila život. Za utržené peníze nakupuji školní pomůcky, propisky, pastelky nebo učebnice,“ říká student Arif Fitria Himawan.

Děti si novou instituci pochvalují nejhlasitěji. „První výhody likvidace odpadu se projevily v tom, že v okolí výrazně ubylo moskytů. Navíc si tímhle způsobem ještě prostřednictvím banky vyděláme nějaké peníze,“ chválí projekt školačka Nisa Nizam Azahrová.

Podle zakladatele banky si měsíčně vkladatelé přijdou na 25 až 150 korun. Další peníze si vydělají místní řemeslníci, kteří některé suroviny využívají ve výrobě. Úspěch banky potvrzuje to, že v okolních městech a vesnicích už vzniklo dvacet dalších poboček.

Banka na smetí (zdroj: ČT24)