Odboráři chtějí omezit provoz obchodů o Vánocích a svátcích

Praha - Odboráři chtějí omezit otevírací dobu supermarketů a hypermarketů o Vánocích a státních svátcích. Připravili proto návrh zákona, který má zakázat či regulovat provozní dobu obchodních řetězců ve sváteční dny. Novinářům to dnes řekl předseda Odborového svazu pracovníků obchodu Petr Voslař, podle kterého odboráři nyní hledají zákonodárce, který by jejich legislativní návrh předložil sněmovně.

Zatímco v zahraničí zůstávají obchody zavřené a noční prodej je tam zákázaný, české řetězce se svých tržeb vzdát nechtějí. Momentálně se otevírací doba neřídí žádným paragrafem, jen zájmem nakupujících, což se odbory snaží změnit. Nový návrh proto počítá s tím, že na Štědrý den by velké supermarkety a hypermarkety mohly mít otevřeno maximálně do 14:00 a o vánočních svátcích by musely zůstat zavřené. Odboráři míní, že prodej by měl být regulován ve zhruba polovině z 12 státních svátků. „Bude na sněmovně, které z významných dnů vybere,“ podotkl Voslař. Provoz velkoplošných prodejen měl být podle odborářů zakázán také například na Velikonoce a 17. listopadu.

Většina obchodních řetězců letos ponechá prodejny zavřené pouze 25. prosince, hned následující den už je ale hodlá otevřít. Zavřené prodejny oba vánoční svátky nechávají pouze některé diskontní řetězce.

Na večerky a malé obchody by se omezení vztahovat nemělo

Omezení provozní doby by se nemělo vztahovat na prodejny s plochou menší než 200 metrů čtverečních, večerky či malé ochody, které fungují například na nádražích či čerpacích stanicích. Nyní zákon prodejní dobu obchodů v Česku během vánočních či státních svátků nereguluje. Odboráři v předchozích letech některé obchodní řetězce kritizovali za to, že jim nevyšly vstříc a na Štědrý den nechaly prodejny otevřené až do pozdních odpoledních hodin.

Podle místopředsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáty Burianové odboráři už o svém legislativním návrhu jednají se zástupci politických stran. „Máme na stole paragrafové znění a potřebujeme najít toho správného předkladatele,“ uvedla. Otevírací doba obchodů ve sváteční dny je podle Burianové regulována například v Německu, Rakousku, Maďarsku či Polsku. „My jsme takový poslední skanzen,“ podotkla Burianová.

„V 90 procentech obchody zaměstnávají ženy a my chceme, aby na Štědrý den byly doma se svými rodinami,“ podotkla Burianová.

V roce 2005 se zákonodárci z řad ČSSD a KSČM pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky.