Letošnímu ročníku Exportéra roku opět dominovala Škoda Auto

Praha - Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto slavila i letos úspěch v soutěži Exportér roku. Firma zvítězila ve dvou kategoriích zaměřených na největší objem exportu. Na prvním místě je nepřetržitě od roku 1993. Výsledky letošního 17. ročníku soutěže, kterou pořádá Střední podnikatelský stav a Hospodářská komora, byly slavnostně vyhlášeny dnes večer v Praze.

Největší meziroční nárůst exportu loni mezi velkými exportéry s vývozem nad 500 milionů korun vykázala společnost Škoda JS. Nejlepším exportérem s největším průměrným nárůstem v letech 1993 až 2010 byla firma Mitas. Mezi středními exportéry, jejichž roční vývoz se pohybuje mezi 100 až 500 miliony korun, loni meziročně nejvíce zvýšila export společnost Simona Plast-Technik.

Zvláštní cenu rozhodčího soudu při hospodářské a agrární komoře za vývoz do největšího počtu destinací získala stejně jako o rok dřív firma Andrew Telecommunications.

Soutěž má i vítěze podle příslušných regionů. V Jihočeském kraji zvítězil s největším objemem vývozu za rok 2010 Robert Bosch, v Jihomoravském Nová Mosilana, v Královéhradeckém Federal-Mogul Friction Products, v Libereckém TRW Automotive Czech, v Moravskoslezském Moravia Steel, v Olomouckém Hella Autotechnik Nova, v Pardubickém Foxconn, v Plzeňském Panasonic AVC Networks Czech, v Praze byl největším exportérem za rok 2010 Siemens Group Česká republika, ve Středočeském kraji to byla Škoda Auto. V Ústeckém kraji vyhrál Spolek pro chemickou a hutní výrobu, na Vysočině Bosch Diesel a ve Zlínském kraji Barum Continental.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod