FAO: Potraviny by kvůli slabé ekonomice letos mohly i zlevnit

Řím – Ceny potravin budou v nadcházejícím období zřejmě dál výrazně kolísat a ve světě bude i větší počet hladovějících. Kvůli útlumu globální ekonomiky by ale potraviny mohly i zlevnit. Řekl to dnes nový generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) José Graziano da Silva, podle něhož ale žádný výrazný pokles cen potravin čekat nelze. Zároveň se nový šéf FAO obává, že ekonomické zpomalení vyvolané evropskou dluhovou krizí zvýší počet lidí ohrožených hladem.

„Ceny se nebudou zvyšovat jako v posledních dvou nebo třech letech, ani se ale nesníží. Určitý pokles nastat může, nebude to ale nic drastického,“ řekl na tiskové konferenci v Římě Brazilec Da Silva. Ve funkci je teprve od začátku tohoto roku, kdy vystřídal Senegalce Jacquese Dioufa.

Světové ceny potravin podle klíče, který k jejich sledování používá FAO, vystoupily na maximum loni v únoru. Od června se ale zvolna snižují. Přispívá k tomu vyšší úroda a obavy z vývoje ekonomiky, kvůli nimž ochladl růst poptávky.

Dluhová krize projekty FAO neohrozí

Graziano da Silva zároveň upozornil, že neočekává, že by ekonomické zpomalení Evropy ohrozilo projekty FAO. Spektrum dárcovských zemí je podle něj velmi široké, navíc státy FAO poskytují tak malou část svého hrubého domácího produktu, že se jim pravděpodobně nevyplatí příspěvky krátit. Zároveň da Silva připomněl, že zpomalení ekonomiky zřejmě zvýší počet lidí ohrožených hladem.

Graziano da Silva

„Budeme mít více práce s více hladovými lidmi, s více nezaměstnanými a budeme potřebovat nové cesty, jak jim pomoci.“

Da Silva ve svém dnešním vystoupení rovněž zdůraznil, že se FAO zaměří především na chudé země, které nejvíce potřebují zahraniční pomoc. Jeho prioritou prý bude Afrika, zejména pak její severní část. Už začátkem letošního roku nový generální ředitel FAO plánuje navštívit africký roh.

Vydáno pod