Nová evropská ratingová agentura možná přijde už letos

Milán – Evropská ratingová agentura, která by konkurovala agenturám Standard & Poor's, Moody's a Fitch, by mohla zahájit činnost již v letošním roce. Uvedl to v rozhovoru pro italský list Corriere della Sera německý podnikatel Roland Berger, který je zakladatelem stejnojmenné poradenské společnosti.

Evropští politici v době dluhové krize v eurozóně kritizují ratingové agentury S&P, Moody's a Fitch za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižují hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených evropských zemí.

Agentura by měla fungovat ve formě nadace

Berger se nyní snaží u evropských vlád a podniků získat podporu a finance pro novou ratingovou agenturu. Ta by podle něj měla být soukromou neziskovou organizací ve formě nadace a mohla by být připravena „v první polovině či v prvních devíti měsících roku“.

Moody\'s
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

Berger podle listu doufá, že do té doby pro novou agenturu získá potřebný kapitál v objemu 300 milionů eur (7,6 miliardy korun). „Navrhovaným modelem je agentura, jejíž služby jsou placeny zákazníky, kteří mají zájem na získání spolehlivých a objektivních výsledků,“ řekl Berger.

Agentura má být za své analýzy zodpovědná

Jeho partner Markus Krall, který má založení nové agentury na starosti, v rozhovoru pro německý list Euro am Sonntag uvedl, že agentura se od konkurence bude lišit tím, že bude za své analýzy přijímat zodpovědnost. Klienti by tak po agentuře mohli požadovat odškodné za případné ztráty, což by ji podle Kralla „silně motivovalo“ k poskytování přesných analýz.
   
Podporu Bergerovu plánu na novou ratingovou agenturu, která by měla sídlit v Nizozemsku, již podle tisku naznačily Evropská komise a evropské vlády, ale také Čína a některé arabské země. Ke spuštění činnosti potřebuje nová agentura souhlas Evropského úřadu pro cenné papíry a trhy (ESMA).