Jednání ekonomických ministrů: nižší valorizace důchodů a vyšší DPH

Praha – Důchody by v následujících třech letech měly vzrůst o třetinu růstu reálné mzdy a o třetinu inflace. Na dnešní poradě se na tom dohodli ekonomičtí ministři. Také chtějí zvýšit sazby DPH o jedno procento, tedy na 15 a 21 procent. Opatření mají zajistit dodržení stanoveného schodku rozpočtu i při nižším výkonu ekonomiky v příštích letech. K dohodě nad růstem daně z příjmů ale nedošlo.

„To jednání není dokončeno, a dokud není dokončeno celé jednání, tak nemá smysl hovořit o nějakém závěrečném výsledku,“ upozornil po poradě ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) s tím, že jde o průběžné výsledky a žádný definitivní závěr.

„Zcela určitě se ještě nad návrhy sejde porada ekonomických ministrů, a když to odsouhlasí, tak předložím návrh do vlády,“ uvedl ministr Kalousek. Premiér Nečas očekává konečné rozhodnutí na poradě ekonomických ministrů příští týden, kdy již budou známy výpočty ministerstva financí. „Teprve poté seznámíme veřejnost s definitivní podobou úsporných opatření,“ dodal.

Paušály zůstanou, omezí se ale daňové slevy a bonusy

Výdajové paušály zůstanou na současné úrovni. Hlavní změna se týká omezení na uplatnění daňové slevy a bonusů. Živnostníci si budou muset vybrat jedno, nebo druhé - buď paušály, nebo slevy na dani a daňové bonusy.

„Kdo bude uplatňovat paušály, nemůže uplatňovat ani slevy na dani, ani daňové bonusy. Pokud bude chtít živnostník uplatnit paušály a bonusy, bude muset účtovat. Bude zde jasný výběr a omezí to zneužívání paušálů,“ uvedl Kalousek. Zároveň živnostníci s nárokem na výdajový paušál ve výši 40 procent budou v jeho využití omezeni výší obratu, na které se vláda dohodne prý později.

Ve hře jsou i vyšší daně pro lidi s příjmy nad 100 tisíc

V případě daně z příjmu nechtějí ekonomičtí ministři zavádět dvě sazby daně. „Nechceme zrušit konstrukci jedné sazby,“ uvedl ministr Kalousek. Majetní ovšem budou podle něj platit z příjmu nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek. Jeho výše ještě nebyla podle Kalouska dohodnuta. Podle ministra práce a sociálních věcí Drábka by to mohlo být zhruba šest až sedm procent navíc z částky nad stropy.

Premiér Petr Nečas (ODS) už dříve zdůraznil, že definitivní slovo v podobě úsporných opatření pro roky 2013 a 2014 bude muset mít jednání špiček vládní koalice. Dohodu nad podobou vládních kroků však chtěl mít, i vzhledem k situaci v parlamentu, hotovou do konce března.

Ekonomika ČT24: Rozhovor s analytikem Petrem Gapkem (zdroj: ČT24)