Libyjská ropa se vrací na světové trhy

Tripolis - Těžba ropy by už během několika měsíců mohla v Libyi dosáhnout předválečné úrovně, jak agentuře Reuters řekl náměstek ministra pro těžbu ropy. Návrat k normálu ale může ohrozit nejistota kolem nových kontraktů. Libye má největší zásoby této komodity v Africe a deváté největší na světě.

Libyjské rafinérie se znovu probouzí k životu. Těžbu ropy a zemního plynu dočasně zastavila občanská válka, která ukončila čtyřicetiletou diktaturu Muammara Kaddáfího. Po konci konfliktu v říjnu loňského roku rafinerie znovu rozjely produkci.

„V listopadu jsme dosáhli stoprocentního výkonu a těžíme tolik ropy co před válkou,“ říká vedoucí provozu rafinerie Zavíja Abdulhafed Daw. Libye, kdysi třetí největší producent ropy na africkém kontinentě, za bývalého režimu těžila přes 1,5 milionu barelů denně. Teď je země na 80 procentech produkce a předválečné úrovně chce dosáhnout do léta.

  • Ropná rafinerie zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3466/346537.jpg
  • Ropná rafinerie zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/35/3466/346540.jpg

„Dosáhli jsme 1,4 milionu barelů denně a ve třetím čtvrtletí chceme tento počet navýšit o dalších tři sta tisíc,“ dodal náměstek ministra pro těžbu ropy Omar Al-Shakmak.

Navíc zemi v červnu čekají nové volby. Teprve po nich dojde k revizi stávajících kontraktů s mezinárodními těžařskými společnostmi, což brzdí rozvoj ropného průmyslu. Pokračující obnovování produkce v Libyi pomáhá kompenzovat pokles dodávek z Íránu.