Sen o ratingové agentuře EU se kvůli penězům začíná rozplývat

Berlín - Vznik samostatné evropské ratingové agentury je v ohrožení, píše Financial Times Deutschland. Podle informací listu vše nasvědčuje tomu, že se nepodaří shromáždit počáteční kapitál pro agenturu, která by měla zrušit výsadní postavení kritizované americké trojky Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

Poradenská společnost Roland Berger, která se pro novou ratingovou agenturu snažila získat podporu u evropských vlád a bank, už podle FTD nevěří v to, že se jí podaří dát dohromady počáteční kapitál 300 milionů eur. Berger počítal hlavně s podporou francouzských a německých bank, narazil ale na nedostatek zájmu. Podobné to prý bylo u Svazu německého průmyslu.

Smlouvy měly být na stole do konce března

Přitom podle původních plánů se měly smlouvy zakládající evropskou ratingovou agenturu podepisovat do konce března. Mělo jít o neziskovou organizaci ve formě nadace, za jejíž služby by platili zákazníci.

Evropská ratingová agentura se měla podle iniciátorů projektu od konkurence lišit tím, že by za své analýzy přijímala zodpovědnost. Klienti by tak po agentuře mohli požadovat odškodné za případné ztráty, což by ji podle zástupců společnosti Roland Berger „silně motivovalo“ k poskytování přesných analýz.

Analytik: Přínos evropské agentury by nejspíš nebyl nijak závratný

Podle některých kritiků projektu není třeba litovat toho, že evropská ratingová agentura nakonec nejspíš nevznikne. Řada odborníků se k ní od začátku staví velmi skepticky. „Já jsem byl vždy toho názoru, že je naprosto zbytečné, aby nějaká takováto evropská ratingová agentura vůbec vznikala,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT24 analytik společnosti Next Finance Martin Prokop. „Je to spíše politický projekt. Evropská ratingová agentura měla vzniknout z toho důvodu, aby vytvořila lepší obrázek o stavu eurozóny a stavu evropských bank,“ dodal.

Komentář Martina Prokopa (zdroj: ČT24)

Agentura EU měla být odpovědná za správnost svých analýz

Myšlenka zřídit evropskou ratingovou agenturu je důsledkem finanční krize z roku 2008. Trojici ratingových agentur S&P, Moody's a Fitch, která má 95procentní podíl na trhu, bývá přičítána spoluodpovědnost za vznik této globální krize i podíl na současné krizi v eurozóně. Politici v EU americké ratingové agentury kritizují za to, že navzdory záchranným programům a úsporným opatřením příliš rychle snižují hodnocení úvěrové spolehlivosti zadlužených zemí.

Vydáno pod