Potíže s čerpáním eurodotací mohou podle MMR vyjít až na 33 miliard

Praha – Podle analýzy ministerstva pro místní rozvoj mohou potíže s čerpáním peněz z evropských fondů zvýšit výdaje státního rozpočtu až o 32,6 miliardy korun, a tak prohloubit schodek státní pokladny. Úřady se nyní snaží, aby o tyto peníze Česko v Bruselu nepřišlo a ztráta byla co nejmenší.

„Smyslem materiálu je včas preventivně vyčíslit potenciální dopad na státní rozpočet a zejména vhodnými opatřeními zajistit, aby výdaje, ve kterých je riziko chyb, neohrozily využití peněz z EU,“ řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Objem dotací poskytnutých v rozporu s právem, a tudíž bez nároku na zpětné proplacení z Evropské komise, je podle Brauna zatím malý. Ministerstvo jej vyčíslilo na 61,5 milionu korun. O této částce už nyní MMR ví, že jí Brusel neuhradí a dotační náklady tedy ponese stát.

U dotací za 17 miliard jsou nesrovnalosti

Objem výdajů, u nichž mají úředníci podezření na nesrovnalosti, je mnohem větší a činí 17 miliard korun. „Jsou to výdaje, u nichž existuje podezření, že byly příjemci vynaložené v rozporu s legislativou a teď jsou předmětem šetření,“ uvedl náměstek.

Pokud se tato podezření potvrdí, bude muset výdaje na dotace uhradit stát. „Rozhodně ale nyní nelze říci, že celá tato částka bude nákladem státního rozpočtu,“ dodal Braun.

O některé peníze už se nebude žádat vůbec

Třetí kategorií rizik pro rozpočet představují výdaje, o jejichž proplacení nebudou nakonec úředníci vůbec žádat. Týká se to například projektů ministerstva dopravy, které jsou kvůli takzvaným vícepracím často dražší, než se původně předpokládalo, poznamenal Braun. Alternativou je v tomto případě například přesunutí evropských peněz na jiné projekty.

Dotace úřady vyplácí nejdříve ze státního rozpočtu a Brusel poté proplácí tyto peníze zpětně. Když ale evropští úředníci zjistí nějaký problém, můžou zpětné proplacení dotace zastavit.