Rusko prý v květnu sníží dodávky ropy do Česka na pětinu

Moskva - Rusko údajně dodá v květnu do Česka jen zhruba 73 tisíc z požadovaných 350 tisíc tun ropy, tedy přibližně pětinu. Své odhady dnes zveřejnil ruský hospodářský list Vedomosti s odvoláním na dva nejmenované zdroje. V pozadí je prý spor o ceny. Dodávky ruské ropy do ČR byly nižší i v dubnu, kdy monopolní přepravce Transněfť místo 410 tisíc tun přepravil 230 tisíc tun. Ministerstvo průmyslu a obchodu dnes ovšem uvedlo, že nemá žádné informace o snížení ruských dodávek. Unipetrol, hlavní tuzemský obchodník s ropou, prohlásil, že o dodávkách ropy za květen se stále jedná.

Téměř 165 tisíc tun, tedy velká část výpadku, připadá na společnost Lukoil, která vývoz do Česka zastavila od začátku roku. Nedostala prý objednávky od českých odběratelů ani na první, ani na druhé čtvrtletí.

Částečně poté dubnový výpadek kompenzovala společnost Gazprom něfť. Firma minulý měsíc zvýšila své dodávky do Česka o 58 procent, z původně plánovaných 146 tisíc na 230 tisíc tun, když své kvóty v ropovodu předala dceři Gazpromu další firma, Rosněfť.

Přestože Gazprom něfť o objemu květnových dodávek neinformovala, podle zdrojů deníku mají činit jen okolo 75 tisíc tun. Celkově pro druhé čtvrtletí firma počítá s vývozem 400 tisíc tun ropy do Česka, z toho zmíněných 230 tisíc dodala v dubnu. Další zájemci o vývoz do ČR prý nejsou.

Ilustrační foto
Zdroj: Sergei Ilnitsky/ISIFA/EPA

MPO o snížení dodávek neví

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Tomáše Patáka zajišťují dodávky ropy do ČR vlastníci České rafinérské Unipetrol, Shell a Eni. „Stát do jejich kontraktů nemůže žádným způsobem vstupovat, ani je ovlivňovat,“ prohlásil. Unipetrol podle něj ministerstvu sdělil, že žádné informace či náznaky, že by měly být sníženy dodávky ruské ropy, nemá. „Situaci budeme nadále monitorovat,“ dodal Paták.

Mikuláš Duda, mluvčí Unipetrolu 

„Jednání o dodávkách ropy na měsíc květen stále probíhají. Dodávky ropy budou zahájeny, jakmile se podaří oběma stranám najít shodu ohledně podmínek kontraktu.“

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) ve čtvrtek uvedl, že se chce dodávkami ropy na český trh zabývat: „Chci věc řešit s majiteli České rafinérské, abychom měli zajištěny dlouhodobé a stabilní dodávky ropy a ropných produktů do České republiky a abychom nebyli vystaveni riziku, že během čtvrtletí budou výpadky.“

Ministerstvo průmyslu a obchodu
Zdroj: ČT24

V současnosti mají ruští exportéři ropy k dispozici přebytek vývozních kapacit, a tak dávají přednost cenově výhodnějším destinacím. Podle analytika Raiffeisenbanky Andreje Poliščuka se dodávky ruské ropy vrátí k plnému objemu nejspíše ve třetím čtvrtletí. Česko nebude mít jiné východisko než se dohodnout s dodavateli na ceně, soudí analytik. Vedomosti připomněly, že Česko si snížení dodávek ruské ropy částečně kompenzuje dodávkami ropy přes ropovody TAL a IKL, jakož i využitím státních rezerv.

Česko může v případě ohrožení energetické bezpečnosti sáhnout ke strategickým rezervám ropy. Ty vystačí nejméně na 90 dnů, stát zvažuje jejich navýšení v příštích letech až na 120 dnů. Zatím však tato potřeba dle dostupných informací kvůli ruské ropě letos nenastala.