Inspektoři SZPI našli další polské zelí s kyselinou mravenčí

Brno – Další polské zelí s kyselinou mravenčí ohrožující lidské zdraví odhalila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Kysaného zelí bílého bylo dovezeno do Česka 578 kusů a prodáno bylo 22 balení. Dovozce po nařízení inspekce uvedené potraviny z prodeje stáhnul, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Nedovolenou látku objevili inspektoři ve výrobku Kysané zelí bílé ELTOM, v balení 500 g označeném datem použitelnosti do 10.07.2012. Vyrobila ho polská firma Gospodarstwo Rolno Warzywne. Rozbor ukázal, že v odebraném vzorku se nacházelo 2 116 miligramů kyseliny mravenčí na kilogram. Inspekce nařídila dovozci, společnosti Hortim - International s. r. o., Ostrava-Třebovice, stažení zelí z prodeje.   

Výrobek vzbudil pozornost inspekce tím, že ve složení potraviny na obalu byla uvedena konzervační látka E 236, což je označení pro kyselinu mravenčí, která se v současnosti používá jako konzervant krmiv pro hospodářská zvířata. Přítomnost látky potvrdila následná laboratorní analýza.

SZPI již v polovině dubna nařídila řetězci Makro stáhnout z trhu polské kvašené okurky a kysané zelí. Oba výrobky také obsahovaly kyselinu mravenčí.