Nečas: Česko přijme euro nejdříve za osm až deset let

Praha - Česko podle premiéra Petra Nečase (ODS) zřejmě nezavede euro dříve než za osm až deset let. Premiér to dnes uvedl ve sněmovně při schvalování nového záchranného fondu eurozóny. Vyvracel tak obavy, že souhlas s dohodou o vytvoření tohoto Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) bude pro ČR znamenat přijetí nějakých finančních závazků. Sněmovna nakonec na žádost Petra Nečase odložila schvalování nového záchranného fondu eurozóny. Senát už přitom jeho vznik podpořil.

Debatu o těchto závazcích „budou vést naši následníci za osm, deset let, pokud možná, ve chvíli, kdy se bude přistupovat k eurozóně,“ uvedl Nečas. Čeští vládní politici se zatím vyhýbali stanovení konkrétního časového horizontu pro nahrazení koruny eurem.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) uvedl, že ČR se sice zavázala v přístupové dohodě k zavedení eura bez zbytečných odkladů, donucena být ale nikým ke vstupu do eurozóny nemůže. „To rozhodnutí, že tam vstoupíme, a stanovit ten termín, neuděláme my - tato sněmovna to neudělá. Udělá to budoucí politická reprezentace nějaká, když to bude chtít,“ dodal.

Poslanci VV se obávali dalších závazků

Premiér svým vyjádřením reagoval na vystoupení zástupců dříve vládních Věcí veřejných, kteří přijetí smlouvy v navrženém znění odmítli. Argumentovali náklady v řádech stovek miliard korun, které by prý souhlas mohl Česku v budoucnu přinést.

„Pro ČR by dnešní souhlas mohl znamenat budoucí vyplacení až 40 miliard korun do ESM a poskytnutí záruky za dalších 310 miliard korun,“ uvedl poslanec VV Michal Babák s tím, že limit těchto závazků by mohl být zvyšován.

Nečas na to řekl, že sněmovna dnes nerozhoduje o přistoupení ČR k ESM, pouze má eurozóně umožnit vznik tohoto fondu a neznamená nakročení k přistoupení ČR k eurozóně. Odmítnutí by podle něj znamenalo významnou finanční destabilizaci celé EU.

„Neschválení této změny Lisabonské smlouvy neznamená, že zachráníme Českou republiku před nějakými finančními nároky. Ani omylem. Znamená to, že pouze hodíme ne klacek, ale celý snop klacků pod nohy našim partnerům v eurozóně,“ prohlásil Nečas.