Vyšetřování banky Barclays v kauze LIBOR zahájeno

Londýn - Britský protikorupční úřad SFO (Serious Fraud Office) oficiálně zahájil trestní vyšetřování banky Barclays. Banka čelí ostré kritice kvůli manipulaci s klíčovou tržní úrokovou sazbou LIBOR, ke které se nedávno přiznala. Úřady ve Velké Británii a Spojených státech minulý týden vyměřily bance pokutu 435 milionů dolarů (zhruba 8,8 miliardy Kč). Kvůli skandálu už rezignovali její nejvyšší představitelé. Vyšetřována je podle zdrojů i největší německá banka Deutsche Bank.

Ačkoliv SFO zahájil vyšetřování, tak upozorňuje, že zatím není jisté, zda vyšetřování povede i k vznesení nějakého obvinění. Britský ministr financí George Osborne se však nechal slyšet, že úřadu navýší rozpočet, aby úřad mohl disponovat dostatečnými kapacitami potřebnými k vyšetřování. 

Kvůli skandálu už rezignovali tři nejvyšší představitelé. Generální ředitel Bob Diamond rezignoval s okamžitou platností na funkci v úterý. Jen několik hodin po něm složil funkci rovněž provozní ředitel Jerry del Missier. V pondělí oznámil rezignaci předseda správní rady banky Marcus Agius. 

Kauza má vliv i na výhled ratingu banky, jenž byl agenturou Moody's zhoršen ze stabilního na negativní. Agentura je však přesvědčena, že by pro banku mohlo být výzvou nahradit tři vedoucí zaměstnance, kteří by situaci kolem banky uklidnili. Zejména pak nového generálního ředitele, který nejenže bude mít dostatečný přehled o činnosti investičního bankovnictví, ale zároveň důvěryhodnost a schopnost rychle řešit nedostatky odhalené při manipulaci s LIBOR sazbami.

Německý regulační úřad BaFin údajně začal vyšetřovat Deutsche Bank

Skandál se ale zdaleka netýká jen banky Barclays. Německý regulační úřad BaFin údajně začal vyšetřovat finanční ústav Deutsche Bank, který je největší bankou v Německu. BaFin se tak připojil k úřadům v dalších zemích, kde se manipulace se sazbami vyšetřuje. Jde o proces, který iniciuje sám regulátor a který je mnohem přísnější než rutinní vyšetřování, k němuž dá podnět některá z třetích stran. Výsledky tohoto zvláštního vyšetřování mají být hotovy v půli července.

Deutsche Bank uvedla, že spolupracuje s úřady, které vyšetřují manipulaci se sazbou LIBOR. Žádná jiná banka v Německu zatím nepřiznala, že by ji ve stejné záležitosti kontaktovali vyšetřovatelé. Deutsche Bank se k informacím zdrojů odmítla vyjádřit.

Odkázala pouze na svou poslední čtvrtletní zprávu o hospodaření, v níž je napsáno, že banka obdržela úřední obsílky a že byla od regulačních orgánů v USA a v Evropě vyzvána, aby předložila informace v souvislosti se stanovováním sazeb LIBOR.

Z dosavadních informací vyplývá, že německou Deutsche Bank vyšetřuje v souvislosti se sazbou LIBOR americké ministerstvo spravedlnosti, americká komise pro cenné papíry (SEC) a komise pro obchodování futures na komodity (CFTC). V Evropě vyšetřování vede Evropská komise. Vyšetřování se vztahuje k období let 2005 až 2011.

Vydáno pod