Vyšetření manipulace se sazbou LIBOR je prioritou pro EK

Lisabon – Evropská komise chce prioritně vyšetřit manipulace s klíčovou londýnskou sazbou LIBOR. Má totiž obavy, že po šokujícím odhalení manipulace existuje na trhu kartel rozhodující o sazbách na trhu. Řekl to komisař Evropské unie pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.  Bankám spojeným se skandálem hrozí pokuta ve výši až 22 miliard dolarů (téměř 460 miliard Kč).

„My se zaměřujeme na podezření z kartelu, včetně protizákonné dohody o stanovování sazeb. Pokud se tyto obavy potvrdí, učiníme nezbytná opatření k tomu, abychom kulturu v bankovním sektoru co nejdříve změnili,“ podotkl Almunia. Kromě manipulace se sazbou LIBOR se chce komise zaměřit také na další druhy manipulace, například klíčové sazby v Tokiu.  

Skandál se znovu objevil na konci června

Skandál kolem manipulace s mezibankovní sazbou LIBOR se objevil už dřív a znovu na povrch vyplaval koncem června. Vyšlo totiž najevo, že britská banka Barclays v této souvislosti zaplatila úřadům ve Velké Británii a v USA pokutu skoro 450 milionů dolarů (asi 9,1 miliardy Kč). Rezignaci kvůli tomu oznámil předseda správní rady banky Marcus Agius, stejně jako výkonný ředitel Bob Diamond.     

LIBOR, plným názvem Londýnská mezibankovní nabízená sazba, je průměrnou úrokovou sazbou, kterou si na základě svých odhadů stanovují vybrané banky v Londýně. Ty dohodnutou sazbou vyjadřují názor na to, za jakou sazbu si budou půjčovat od jiných bank. Odhady tak odrážejí celkovou situaci na trhu. Od sazeb LIBOR se odvozují úrokové sazby úvěrů v řádu mnoha bilionů dolarů, které se uzavírají v celém světě.

Dnes se objevily také informace, že americký ministr financí Timothy Geithner v červnu 2008 tlačil na britskou centrální banku, aby změnila způsob, jakým se LIBOR stanovuje. Geithner ale v té době nebyl ministrem, nýbrž prezidentem Federální rezervní banky v New Yorku. Šéfoval tedy instituci, která tvoří systém federálních rezerv, tedy Fed.

Geithner tehdy poslal soukromý e-mail guvernérovi britské centrální banky Mervynu Kingovi a doporučil mu v něm šest způsobů, jak zvýšit důvěryhodnost sazby LIBOR. Už v květnu téhož roku prý existoval i materiál, v němž byly navrženy postupy, jak zabránit náhodným i záměrným chybám při stanovování této sazby.

Vydáno pod