Čím je nám hůř, tím víc podvádíme

Praha - Pojistných podvodů v Česku opět přibylo. Lidé se nebojí ani podvodů za desítky milionů korun. Pojišťovny se brání vlastními týmy detektivů i počítačovými simulacemi, které odhalují fingované autonehody. Ty patří k nejčastějšímu typu podvodů.

V tuzemsku skokově přibývá odhalených pojistných podvodů. Jen Česká pojišťovna přišla za první půlrok na falešné škody skoro za 200 milionů korun. Jedná se o nárůst o více než 30 procent. V porovnání s prvním pololetím roku 2009 tento výsledek představuje dokonce 60procentní nárůst. Ostatní pojišťovny jsou na tom podobně a shodují se, že počet pojistných podvodů bude letos rekordní.  

V prvním pololetí přibyly hlavně menší podvody, zejména případy, kdy klient při nahlášení skutečné pojistné události současně hlásí i škody, které se nestaly. Stále dominují škody na motorových vozidlech, výrazně ale stoupá podíl podvodů v pojištění odpovědnosti. Podle světových statistik patří mezi podvody každý sedmý případ, který klient pojišťovnám ohlásí. 

Češi jsou čím dál vynalézavější. Nejnovějším trikem je třeba zinscenovat drobnou autohavárii na parkovišti obchodního domu. Hlavní výhody? Nevýrazné prostředí a téměř žádní svědci. Záznamy z bezpečnostních kamer, pokud na parkovišti nějaké jsou, se archivují většinou maximálně tři týdny, což podvodníci moc dobře vědí. Detektivové pojišťoven nemají nouzi ani o kuriozní pokusy, jak se Češi chtějí dostat k penězům.

„Jeden manželský pár si vyjel do Tater, a tam mu měl kamzík doběhnout k autu, vyskočit na něj a poničit jim kapotu. Následně se ale zjistilo, že mladík notně posilněn slovenskou borovičkou na ten vůz vyskočil sám a začal tančit takzvaného kozáčka,“ řekl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Čím je nám hůř, tím více podvádíme

„Stále platí, že vždy, když se zhoršuje ekonomická situace, jsou lidé více náchylní k podvodné činnosti. Vypadá to, že na konci tohoto roku budeme svědky dalšího smutného rekordu,“ uvedl vrchní ředitel úseku vnitřních věcí ČP Ludvík Bohman. 

„Podvody jsou častější, ale v menším objemu. Podvodníci to na pojišťovnu zkoušejí obvykle až v případě, kdy jim vznikne reálná škoda. Pojistné plnění se následně snaží úmyslně navýšit pro své obohacení,“ upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka. Zatímco dříve se detektivové setkávali hlavně s většími škodami, v posledních měsících řeší i případy za dvacet, třicet tisíc korun, které se měly stát na parkovištích u nákupních středisek. 

Nemůžeme prodat dům? Spálíme ho a získáme pojistku

„Nárůst jsme zaznamenali u fingovaných požárů jak u soukromých osob, tak podnikatelů. Fingovaným požárem se mnohdy lidé snaží vyřešit svízelnou finanční situaci. Setkali jsme se například s požárem domu, který se velmi dlouho nemohl prodat. Klient si zřejmě myslel, že takto získá peníze snadněji,“ upozornil vedoucí odboru prevence a šetření Kooperativy Jaroslav Chvosta.   

Simulace nehody
Zdroj: ČT24

Plastika prsou, aneb akutní lékařský zásah

Začínají se objevovat i případy takzvané plastické turistiky. Klient vyjede na zahraniční kliniku, kde podstoupí plánovanou operaci očních víček nebo modelaci prsou, a pojišťovně předloží účet na akutní lékařský zásah.

V zahraničí není výjimkou ani sebepoškozování, například zlomená ruka, za kterou chce pojištěnec získat zdravotní pojistku. Češi jsou zatím ale přece jen opatrnější, a radši schválně poničí majetek než svoje zdraví.

Za pojistný podvod až na deset let za mříže

Pojistný podvod je trestný čin, za který české soudy každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše způsobené škody. Soud může za spáchání pojistného podvodu udělit maximálně desetiletý trest.  

Pojišťovny mají celé týmy detektivů

Na boj s podvodníky si pojišťovny najímají celé týmy specialistů, většinou se zkušenostmi od policie. Rok od roku těchto detektivů přibývá. „Vypadá to, že jsme přehnaně utajení, ale my k tomu máme své důvody. Po vyšetřování nastává touha se pomstít, máme zkušenost, kdy pachatelé si zjišťovali i bližší údaje o jednom členu mého týmu a připravovali vendetu,“ uvedl Ludvík Bohman, vrchní ředitel úseku vnitřních věcí České pojišťovny. 

„Práce se velmi blíží práci vyšetřovatele policisty, nerad bych ale vytvářel mýtus, že to jsou ozbrojení 'Rambové',“ řekl Bohman. Útvar se skládá z několika profesí. Jsou zde detektivové, kteří vyšetřují, najdeme tu útvary analýzy dat, které využívají softwarové nástroje, které umí prokreslit vazby osob a jejich rolí, kdy vykreslí obrázek, kdo s kým, za kolik a kde.

„V krajních případech kontaktujeme policii, když například odhalíme nějaký střípek organizovaného zločinu. Ve většině případů ale kauzu vyšetříme sami a pak se rozhodujeme, zda podáme trestní oznámení, nebo se dohodneme s pachatelem, který nám vrátí vyplacené peníze,“ popsal práci detektivů Bohman.