MMF změnil pravidla pro posuzování dopadu hospodářských politik

Washington - Mezinárodní měnový fond schválil změny svých pravidel ročního hospodářského dohledu. Nově bude fond povinně hodnotit, zda hospodářská politika jednotlivých zemí ovlivňuje globální finanční stabilitu. MMF by měl zveřejnit podrobný dokument o nových pravidlech dozoru příští týden. Nová pravidla budou součástí tzv. Článku IV o ročních konzultacích mezi MMF a vládami 188 členských zemích. Podle zástupců MMF má rozhodnutí mezi členskými zeměmi širokou podporu.

Hlavní činností fondu je dohled nad politikou směnných kurzů členských zemí. Až doposud bylo hodnocení vedlejších účinků hospodářské politiky dobrovolné. Finanční krize v letech 2007 až 2009 však ukázala, jak rychle a jak snadno se mohou dopady hospodářské a finanční politiky přelít přes hranice a destabilizovat celý svět.

Rozhodnutí je podle šéfky MMF Christine Lagardeové důležitým krokem k „restartování“ systému, jakým MMF provádí dohled - monitorování a hodnocení ekonomik členských zemí a globálního ekonomického a finančního vývoje. 

Podle jednoho ze zástupců fondu budou nově stanovena základní pravidla pro spravedlivé a nestranné hodnocení takových věcí, jako jsou směnné kurzy, měnová a fiskální politika a tok kapitálu. MMF se pak bude moci angažovat, pokud zjistí, že politika země „výrazně ovlivňuje efektivní fungování mezinárodního měnového systému“.