Evropské stavebnictví, včetně českého, čekají hubené roky

Praha – Současná dluhová krize v eurozóně se promítá i do stavebnictví. Stavební experti z odborného sdružení Euroconstruct kvůli krizi sáhli ke zhoršení výhledu evropského stavebnictví pro tento i následující roky. Výjimkou z černější prognózy není ani Česká republika. Na začátku roku odborníci z Euroconstructu odhadovali, že tuzemské stavebnictví letos sníží výkon o 4,1 procenta. Nyní již očekávají, že meziroční pokles bude 7,2 procenta. V příštím roce má české odvětví klesnout o dalších 1,9 procenta. Obrat k růstu o 0,8 procenta má nastat až v roce 2014.

„Podle předpovědí bude na výkonu stavebnictví v následujících letech patrno severojižní rozdělení Evropy, v němž severoevropské země překonávají své jižní protějšky,“ uvádí zpráva Euroconstructu.   

Stavebnictví na severu Evropy má mít sice podle expertů lepší výkonnost než v jižních zemích, Česko ale přesto bude na sever od Alp pomyslnou Achillovou patou odvětví. S letos očekávaným poklesem přes sedm procent podá tuzemské stavebnictví v tomto regionu nejslabší výkon.

Stavebnictví
Zdroj: ČT24

Euroconstruct je evropským sdružením devatenácti specializovaných výzkumných organizací. Je aktivní od roku 1975. Pravidelně vydává aktualizované odhady krátkodobého a střednědobého vývoje na evropských trzích. Členskými státy sdružení je 19 evropských zemí včetně Česka. 

Stavební výroba v Česku zrychlila v květnu podle Českého statistického úřadu meziroční pokles na 3,5 procenta z 2,7 procenta v dubnu. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v květnu meziročně snížil o čtyři procenta.   

„Inženýrské stavby budou podle předpovědí nejhůře fungujícím sektorem v rámci předpovídaného období. Během následujících tří let se počítá s průměrným ročním poklesem o 1,4 procenta,“ uvedli odborníci ze sdružení Euroconstruct. Nebytové stavebnictví podle nich klesne o 0,4 procenta, bytová výstavba naopak o 0,9 procenta poroste. Bytová i nebytová výstavba ale v minulých letech vykázala hlubší propad, takže očekávané lepší výkony ovlivňuje také nižší srovnávací základna, sdělil Euroconstruct.