Bohatých Němců přibývá, stát toho chce využít

Mnichov - Nucené odvody a půjčky do státní kasy pro ty nejbohatší -takový nástroj na boj s evropskou dluhovou krizí představili němečtí ekonomové. Nápad vyvolal vyhrocenou debatu napříč politickými stranami. Část podnikatelů dokonce připustila, že by je změna donutila opustit Německo.

Milionářský veletrh. Ne v Moskvě, ale v Mnichově. Bohatých Němců přibývá. Dolarových milionářů tu žije už přes 900 tisíc – nejvíc po Americe a Japonsku. A ekonom Stefan Bach po nich teď chce dohromady 230 miliard eur. Tvrdí, že lidé s příjmem nad čtvrt milionu eur ročně mají hodit záchranný kruh státním financím. „Jednorázový nucený odvod z vyššího majetku by v krizové situaci pomohl státnímu rozpočtu,“ říká autor návrhu Stefan Bach, Německý institut pro ekonomický výzkum. 

A důvod? Německá ekonomika sice funguje dobře, přesto stát dluží přes 80 % ročního HDP – dvakrát víc než Česko. Bachův tým navrhuje i řešení pro zadlužený jih Evropy – bohatí by měli státní kase půjčit, a to tak, že by povinně odkoupili státní dluhopisy. „Státy, kterým nechtějí půjčovat trhy, mohou do svého financování zahrnout vlastní obyvatele,“ dodává Bach.

V Německu přibývá bohatých (zdroj: ČT24)

Pravice hovoří o populismu, podnikatelé hrozí, že odejdou

Návrh renomovaného institutu vyvolal nečekanou bouři. Část vládnoucí pravice mluví o laciném populismu. Levice naopak křísí vlastní nápady na zdanění bohatých. „SPD je pro znovuzavedení milionářské daně,“ říká Joachim Poss, poslanec (SPD).

Okamžitě se proti návrhu ozvala část německých podnikatelů. Převod peněz z účtů těch nejbohatších domácností do státní kasy by prý znamenal zabít slepici, která snáší zlatá vejce. „Ruce pryč od nucených půjček. Když stát oloupí své podnikatele, ti se pak nedokážou sami dostat z krize,“ uvedl Martin Wansleben, Německá hospodářská a obchodní komora.

Část podnikatelů dokonce pohrozila, že nové zdanění majetných by je přinutilo opustit Německo. Poukazují na Francii. Ta zatím o zavedení milionářské daně ve výši 75 % jenom uvažuje. Už teď ale do daňově přívětivějšího Švýcarska odešla část francouzské smetánky  - včetně herce Alaina Delona nebo zpěváka Johnyho Hallydaye.