Zkrachovala cestovka Dolce Vita - převlečená Sunny Days

Praha – Platební neschopnost postihla další cestovní kancelář, tentokrát pražskou Dolce Vita, která již vyhlásila úpadek. Ta má nyní v zahraničí přes 70 českých klientů. Dalších 200 lidí si u ní zakoupilo zájezd, ale už na něj neodcestuje. Informoval o tom viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Podle sdělení zástupců CK je o všechny klienty v zahraničí postaráno. Dolce Vita je již šestou cestovní kanceláří, která zkrachovala. Majitel této cestovky v minulosti působil v CK Sunny Days, která se v roce 2010 také dostala do problémů.

77 turistů, kteří vycestovali prostřednictvím této cestovní kanceláře, se nyní nachází v Tunisku, na Djerbě, Maltě a v Egyptě. Přesný počet klientů, kteří si zájezd sice zaplatili, ale neodcestují na něj, je 265, upřesnil tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber.

„Podle sdělení zástupců CK je o všechny klienty v zahraničí postaráno, mají zaplacené ubytování po celou dobu pobytu a také uhrazené letenky zpět do České republiky. Do pátku tohoto týdne by se měli vrátit zpět všichni klienti nacházející se v zahraničí,“ uvedl Okamura. Vrácení peněz by se pak podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže mohlo prodloužit na šest až sedm měsíců. Zejména je pak třeba počkat na vyhlášení insolvence CK. Podle Vebera by však vrácení peněz za neuskutečněné zájezdy mělo proběhnout zhruba do jednoho měsíce.

Dolce Vita se chtěla změnit v cestovní agenturu

CK již minulý týden postupně stahovala veškerou nabídku zájezdů, a to do Tuniska a Egypta, na které se specializovala. Dále nabízela zájezdy do Řecka a Turecka. CK nebyla schopna zajistit realizaci nadcházejících zájezdů s odletem od dnešního dne.

Majitelem cestovní kanceláře Dolce Vita je Kamal Jabeur, který v minulosti šéfoval také moravské pobočce cestovní kanceláře Sunny Days, jež v roce 2009 řešila problém s návratem českých turistů z ostrova Djerba. O rok později Sunny Days změnila svůj status na cestovní agenturu, o což se neúspěšně snažila také Dolce Vita. „Vedení kanceláře řešilo se svými právníky v posledních dnech přechod z činnosti CK na činnost cestovní agentury. To se však cestovní kanceláři nepodařilo,“ doplnil Okamura.

Úpadek cestovní kanceláře podle Jabeura zavinila souhra několika faktorů. „Naše hlavní destinace, tedy Tunisko, Džerba a Egypt, se potýkají s velkým nezájmem ze strany klientů v důsledku takzvaného arabského jara. Další naší destinací je Řecko, které se nachází ve finanční krizi. Nezanedbatelný je také vliv globální krize, která nechává lidi na celém světě v nejistotě,“ vysvětlil Jabeur.

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR

„Je docela možné, že to bude užší sepětí s lidmi, kteří byli v Sunny Days. Ale nic se nedá dokázat. Je to akciová společnost.“

Podle zákonů nesmějí v cestovním ruchu pět let podnikat pouze majitelé a jednatelé zkrachovalých kanceláří. Zaměstnanců či vedoucích pracovníků se tento zákaz netýká.

Dolce Vita je letos již šestou cestovkou v problémech

Letos se do problémů dostaly CK Asteri tour, CK Redgreentours, CK Filip, CK Globaltour a CK BG Travel. Okamura upozornil, že ve všech případech se úpadky týkaly malých CK. Ve srovnání s celkovým počtem CK aktuálně působících na českém trhu jde pouze o necelé procento krachujících subjektů, dodal. 

Dolce Vita byla zapsána v roce 2010 jako akciová společnost. Krátce poté se objevily spekulace, že za jejím vznikem jsou manažeři zkrachovalé Sunny Days. „Je trochu zarážející, že se zdá, že za touto cestovní kanceláří mohli stát lidé, kteří stáli za Sunny Days,“ dodal Papež.

CK DOLCE VITA, a.s., se objemem zájezdů řadila spíše mezi menší cestovní kanceláře. Na trhu zájezdů působila krátce, vznikla v únoru 2010. Je pojištěna proti úpadku u České podnikatelské pojišťovny. Pro nahlášení pojistné události se klienti mohou obracet na pojišťovnu na telefonním čísle +420 841 444 555 nebo na e-mailu info@cpp.cz.