HSBC sloužila jako pračka peněz pro dealery drog i teroristy

Londýn – Kvůli praní špinavých peněz musí britská banka HSBC zaplatit pokutu 27,5 milionu dolarů. Rekordní sankci dostala od mexické Bankovní bezpečnostní komise za to, že se přes její účty legalizovaly peníze drogových kartelů z Mexika.

Drogové kartely, organizace napojené na teroristy i daňoví podvodníci – ti všichni údajně prali své peníze přes účty středoamerických poboček největší evropské banky HSBC. Pokuta mexického regulátora vychází z vyšetřování, které vedly úřady v USA a Velké Británii.

„Skutečným rizikem je samotné umístění banky ve Střední Americe. HSBC je uznávaná instituce, která si drží ty nejvyšší standardy. Jenže koupila mexickou banku a nedokázala svá pravidla vštípit novým zaměstnancům,“ vysvětlil podstatu problému Juan Ricardo Ortega, ředitel kolumbijského Úřadu celní a finanční správy.

Drogový boss prý doporučoval HSBC jako ideální k praní peněz

Podle zprávy pro americký senát z mexické pobočky podezřelými transfery mezi lety 2007 a 2008 dorazilo do Spojených států 7 miliard dolarů. Jeden z drogových bossů prý dokonce banku kvůli „laxnímu přístupu“ k praní peněz doporučoval. Úřady se teď zaměřují i na další finanční ústavy v regionu. „Vzhledem ke svým finančním aktivitám ve Střední Americe jsou za vysoce rizikové považovány hlavně operace kolumbijských bank,“ dodal Ortega.

Přes účty HSBC plynuly navzdory mezinárodním sankcím prostředky i do Íránu nebo Sýrie. Vedení banky tvrdí, že o ničem nevědělo. Veřejně už se ale omluvilo a oznámilo uzavření tisíců klientských účtů v pobočce na Kajmanských ostrovech.

Britská banka HSBC dostala v Mexiku pokutu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod