Spyker žádá po GM 61 miliard za bankrot Saabu

Amsterodam - Nizozemský Spyker podal ve Spojených státech žalobu na americkou firmu General Motors. Evropská automobilka k ní přistoupila kvůli bankrotu švédského Saabu a po GM požaduje odškodné tři miliardy dolarů (61 miliard korun).

Vyjádření automobilky Spyker

„Tato žaloba požaduje odškodné za nezákonné kroky, které uskutečnila GM, aby se vyhnula konkurenčnímu boji se Saabem na čínském trhu. Přímým a plánovaným cílem kroků GM bylo dohnat Saab k bankrotu.“

Společnost General Motors podle Spykeru svými zásahy překazila transakci s čínským investorem Youngman, díky které by Saab zůstal solventní a mohl by restrukturalizovat své aktivity.

Podle Spykeru je požadované odškodné založeno na hodnotě, kterou by Saab získal, kdyby se dohoda s čínskými investory zrealizovala. „Je těžké tomu uvěřit,“ uvedl na adresu žaloby mluvčí automobilky GM. Dodal však, že firma ještě žalobu neviděla.

Saab byl v rukou Spykeru od roku 2010

V roce 2010 Spyker koupil od GM za 400 milionů dolarů ztrátový Saab. Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu koncem loňského roku. Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům.

Automobily značky Saab
Zdroj: ČT24

V říjnu se pak Spyker předběžně dohodl, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu Američanů.

Nakonec majetek zkrachovalé automobilky Saab koupila v letošním roce čínsko-švédská investiční skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Ta bude v hlavním závodě Saabu v Trollhättanu vyrábět elektrické vozy. Částka, za kterou skupina Saab koupila, dosud není známa.