Tušimice mají problémy, odstaví dva bloky

Tušimice - Uhelná elektrárna Tušimice má problémy se dvěma ze čtyř nově zrekonstruovaných bloků. Ředitel elektrárny Otakar Tuček se domnívá, že jsou poruchové zejména kvůli konstrukční vadě, která způsobuje chvění rotorů turbín. Odstávka každého bloku by měla trvat čtvrt roku. Každý měsíc odstávky by ČEZ stál na tržbách 300 milionů korun. Rekonstrukce elektrárny skončila oficiálně letos na jaře a stála 26 miliard korun. Zprávu přinesly Lidové noviny.

S Tušimicemi ČEZ počítá na dalších třicet let

Tušimice byly zprovozněny v roce 1975 a byly vybrány do trojice uhelných elektráren, s nimiž ČEZ počítá i po očekávaném útlumu těžby hnědého uhlí. Všechny tři elektrárny, Tušimice, Prunéřov a Ledvice, by se měly rekonstruovat na účinnost okolo 40 procent a dostat dalších až 30 let fungování.

Problémová elektrárna má čtyři bloky, každý o výkonu 200 megawattů. První dva se rekonstruovaly v letech 2007 až 2009, zbylé dva teď. Energetická účinnost elektrárny se zvedla z dosavadních 34 na 39 procent a emise klíčových škodlivin mají klesnout o 70 až 90 procent. Ve výsledku by se měla snížit i roční spotřeba z dosavadních 5,5 milionu tun uhlí na 4,75 milionu.

První dva dříve rekonstruované bloky mají problémy s technologií

„Nové zařízení mělo být schopno pracovat zhruba 339 dní v roce. Zatím jsme ale na cca 266 dnech. Vyměňujeme výstupní přehříváky kotlů a také opravujeme turbíny, které mají problém s chvěním rotorů. V kritických otáčkách se při najíždění a sjíždění rotor prohne až o milimetr a začne se dotýkat statoru. V tu chvíli se všechno rozvibruje a zařízení se automaticky vypne,“ vysvětluje Tuček.

Kotel dodávaly Vítkovice, turbínu Škoda Power. Stejní dodavatelé mají obstarat i rekonstrukci sousedního Prunéřova. Problémy s technikou provázejí i další probíhající rekonstrukci v Ledvicích, na níž musel ČEZ dokonce zpomalit práce kvůli problémům s kotlem, který tam dodává firma Alstom. V Prunéřově se ale podle Tučka problémy opakovat nebudou, protože projektanti celý systém nejdřív zkoušejí v počítačovém modelu.

Ledvice mají mít energetickou účinnost okolo 42 procent. Zvýšení účinnosti elektrárny vychází z poznatku, který technici uplatňovali už před sto lety na parních strojích - čím víc se podaří páru zahřát, tím větší se získá výkon a účinnost. V Ledvicích má teplota páry dosáhnout 600 stupňů.

S rekonstrukcí dvou zbývajících tepelných elektráren, Počerad a Chvaletic, naopak ČEZ zatím nepočítá. Svůj díl na tom mají i nejisté dodávky uhlí - zatímco tři rekonstruované elektrárny leží kousek od dvou dolů, které ČEZ ovládá, Počerady a Chvaletice berou uhlí od mosteckého Czech Coalu. Smlouva o zásobování Počerad by měla vypršet letos v zimě a na nové se zatím obě strany nedohodly. V případě Chvaletic se zase uvažuje o uzavření elektrárny už v roce 2016.