Španělé si připlatí, pokud dětem přibalí do školy oběd

Madrid - Od nového školního roku budou muset zaplatit rodiče ve Španělsku, jejichž děti si do školy nosí z domova oběd v krabičce, až tři eura (zhruba 75 korun) za den. Úřady v zemi sužované krizí to zdůvodňují tím, že je třeba zaplatit za údržbu jídelen a dozor, píše internetové vydání deníku The Daily Telegraph. Podle rodičů je to barbarský krok.

Španělské děti ještě nedávno jídávaly ve škole teplé obědy, přičemž jeden jejich rodiče vyšel na asi 4,5 eura. Ovšem během krize, kdy čtvrtina Španělů nemá práci, mnoho lidí šetří a obědy připravují dětem do krabičky doma.

V Katalánsku za vlastní oběd tři eura, ve Valencii 1,45 eura

Původně měli žáci z nízkopříjmových rodin nárok na příspěvky na jídlo ve škole, jenže kvůli úsporným opatřením je úřady seškrtaly, a navíc zavádějí poplatky za přinesené obědy. V Katalánsku konzumace vlastního oběda bude stát až tři eura denně, úřady v oblasti Valencie zvažují o částce 1,45 eura. V madridské oblasti je na jednotlivých školách, zda „krabičkovné“ zavedou.

Rodičovské organizace nepříjemnou novinku kritizují a poukazují na to, že nejsilněji zasáhne lidi nejvíce postižené krizí. Bojí se, že rodiče, kteří mají hluboko do kapsy, budou dětem dávat vydatné snídaně a pak budou muset vydržet až do večeře. „Jde o barbarské opatření,“ prohlásil ředitel španělské konfederace sdružení rodičů Jesús María Sánchez.

Přitom podle serveru The Telegraph španělské školy na prodeji jídel vydělávají. Tyto peníze používají na pokrytí nákladů, na které jim nestačí rozpočet na vzdělávání. Jejich příjmy se ale výrazně snížily kvůli tomu, že si žáci začali nosit jídlo z domova.